tisdag 10 september 2024

inloggad som

Ny vd ska få fart på Vibrosense

Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.

Bolaget reste runt 13 miljoner kronor i en företrädesemission i våras och kan genom teckningsoptionerna få in mer kapital. Detta var hälften av erbjudandet som vid fulltecknad emission skulle ha gett 26 Mkr och maximalt 30 Mkr med utnyttjade teckningsoptioner, före avdrag för kostnader.

Vibrosense grundare och huvudägare Toni Speidel är dock säker på att pengarna räcker för planerade aktiviteter.

– Med tanke på dagens tuffa investeringsklimat hade vi inte räknat med att få in 26 miljoner kronor utan hade tittat på olika scenarier. Det här utfallet är vad vi har planerat för och vi har ändå marginal. Det är klart, om vi hade fått in mer kapital hade vi kunnat satsa lite hårdare, säger Toni Speidel

Tarik Cengiz tillträder posten som ny vd för Vibrosense Dynamics i mitten av september. Han kommer närmast från en position som marknadsdirektör hos medicinteknikbolaget Arcoma.

Vibrosense Dynamics har utvecklat ett instrument som används vid bedömning av perifera nervskador. Omsättningen har legat på några miljoner kronor per år med negativt resultat. Ett av bolagets tre ben är att instrumentet används vid bedömning av diabetesrelaterade nervskador.

– Vår nuvarande vd Hans Wallin har en bakgrund från en bransch där det handlar mycket om att få in produkten i kliniska prövningar. Det tycker vi att vi har gjort nu. Ett antal kliniker i Sverige och Tyskland använder utrustningen vid undersökning av diabetespatienter, och teknikens effekt har visats i kliniska studier. Nu är det dags för nästa steg, att sälja produkten via distributörer och till OEM-företag, säger Toni Speidel.

OEM, Original Equipment Manufacturer, är företag som använder andra bolags teknik i sina produkter.

– En viktig affärsmässig milstolpe som vi har framför oss är att få vårt marknadsgodkännande i Kina. Vi har en bindande order från Kina för diabetesapplikationen – värd runt 40 miljoner kronor – som väntar på certifikatet för vårt instrument. Det planerar vi ska ske i april-maj nästa år, fortsätter han.

Bolaget arbetar inom två andra områden: arbetsrelaterade skador från exempelvis vibrerande verktyg, samt inom forskning på skador orsakade av cellgifter vid behandling av cancer.

– Inom företagshälsovården och de arbets- och miljömedicinska avdelningarna inom akademin har vi bra täckning i Sverige och Norge.

Elisabet Ottosson

Den senaste nyemissionen gav bara hälften av det önskade kapitalet. Men Medeonbolaget Vibrosense ger inte upp. I dagarna tillträder den nya vd:n Tarik Cengiz som ska se till att pengarna räcker för att ta bolaget i mål.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad