måndag 16 september 2024

inloggad som

Ännu mer kapital till skånsk life science

Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

Ascelia Pharma med vd Magnus Corfitzen meddelade på onsdagen att bolagets nyemission blev fulltecknad. Kassan stärks därmed med cirka 105 Mkr före emissionskostnader.

Malmöbolaget fokuserar på behandlingar med särläkemedel inom onkologi och har två produktkandidater i klinisk utveckling. Längst har Orviglance kommit. Det är i utveckling som ett first-in-class kontrastmedel för magnetkameraundersökning av levern hos patienter med gravt nedsatt njurfunktion. En av fördelarna är att produkten ska intas oralt, vilket underlättar för patienterna.

Pengarna ska framför allt finansiera färdigställandet av en ansökan om marknadsgodkännande (en NDA) för Orviglance till FDA, samt för att säkerställa partnerskap.

– Vi är mycket nöjda med supporten från aktieägare och investerare. Detta kommer att hjälpa oss att nå vårt strategiska mål, att säkerställa partnerskap för att genomföra marknadslanseringen, säger Magnus Corfitzen, vd för Ascelia Pharma. Han fortsätter:

– Orviglance har beviljats särläkemedelsstatus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Detta eftersom de kontrastmedel som finns på marknaden innehåller tungmetall som kan ge potentiellt dödliga biverkningar för patienter med dålig njurfunktion. Vår marknadsundersökning visar att dessa patienter oftast undersöks utan, eller med en mindre dos, kontrastmedel vilket ger sämre magnetkamerabilder. Med vårt kontrastmedel blir det hög kvalitet på bilderna.

Även Lundabolaget Immunovia har aviserat utfallet av en företrädesemission som tecknades till 91 procent. Genom det tillförs företaget initialt cirka 63 Mkr före emissionskostnader och återbetalning av brygglån. Mer finansiering kan komma senare genom teckningsoptioner.

I emissionserbjudandet i maj kommenterade Jeff Borcherding, Immunovias vd, så här:

”Kapitalet vi söker kommer att finansiera de analytiska och kliniska valideringsstudier som behövs för att kommersialisera vårt nästa generations test under 2025. Testet visade starka resultat i den nyligen annonserade modellutvecklingsstudien. Vi är angelägna om att snabbt ta testet till marknaden för att möta den enorma efterfrågan på ett enkelt blodprov för att upptäcka bukspottkörtelcancer.”

Elisabet Ottosson

Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad