måndag 16 september 2024

inloggad som

Sista dagen för tillväxtnestorn

|  
|  

I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

Tillväxt Malmö är ett projekt som ursprungligen var tänkt att pågå i tre år då Dan Olofsson och Malmöpolitikern Luciano Astudillo sjösatte stiftelsen Uppstart Malmö. Deras ursprungliga idé var att hjälpa entreprenörer att starta företag och målet var att skapa 1 000 nya jobb på tre år. Detta var 2011.

Malmö stad gick in som medfinansiär på villkor att lika mycket skulle skjutas till av ett investerarnätverk som snabbt kom att bestå av många av stadens tunga namn, bland andra Rune Andersson, Sten K Johnsson, Martin Gren, Percy Nilsson och Dan Magnusson.

Jan-Erik Bengtsson rekryterades till projektledare och det treåriga projektet pågår än i dag och växer. I höst går organisationen ihop med Level som är inriktad på att hjälpa entreprenörer med utländsk härkomst. Nu fyller Jan-Erik Bengtsson snart 65 år och det är dags att lämna över.

– Det jag är mest stolt över efter dessa 13 år är att vi skapat en etablerad verksamhet av något som från början bara var en tidsbegränsad idé och utan att vi egentligen visste hur vi skulle gå till väga, säger Jan-Erik Bengtsson.

Från början var idén att låna ut pengar till entreprenörer, en metod som snabbt fick omvärderas efter svårigheter med uppföljningen. I dag bedriver Tillväxt Malmö rådgivning och coachning.

– Och så är jag stolt över själva resultatet så klart. Vi har jobbat med nästan 400 företag och skapat 2 500 arbetstillfällen. 29 av de här bolagen har blivit DI-gaseller.

Tillväxt Malmö är alltså ett projekt under stiftelsen med namnet Uppstart Malmö. Det har funnits fler projekt som kommit och gått under åren och totalt har stiftelsen gett upphov till 3 500 nya jobb. 

Ny chef för Tillväx Malmö blir Peter Kjellberg som har en tung näringslivsbakgrund inom marknadsföring. Han har varit marknadschef på bland annat börsbolagen Nibe, Thule och Dometic. Senast var han vd på Cdon.

Rapidus återkommer med frågor till Peter Kjellberg om hans planer för framtiden.

Gunnar Wrede

I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Small Cap Partners riktar om fokus med sjätte investeringsbolaget

    Malmöbaserade Small Cap Partners drar igång sitt sjätte investeringsbolag, SCP VI. För Rapidus berättar bolaget hur mycket pengar det gäller och vad de ska användas till.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Smile Inject injicerar kapital

    Smile-inkubatorns riskkapitalbolag Smile Inject Capital går in i tre nya bolag. Investeringar i ytterligare två bolag ska göras under hösten, sedan stängs den första rundan. Nästa år öppnas en ny.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Spotlight hoppas på räntesänkning

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group fortsätter att lägga verksamheter på is. Det framgår av rapporten för årets andra kvartal. Vd Peter Gönczi hoppas nu att räntesänkningar ska sätta fart på finansmarknaden.

  • Börsfallet: ”Osäkerheten har ökat igen”

    Det senaste dagarna har börserna fallit och osäkerheten på finansmarknaden ökat. Men det är för tidigt att dra några långtgående slutsatser. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance, som nyligen kom med sin rapport för det andra kvartalet.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.