onsdag 20 november 2024

inloggad som

Sista dagen för tillväxtnestorn

|  
|  

I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

Tillväxt Malmö är ett projekt som ursprungligen var tänkt att pågå i tre år då Dan Olofsson och Malmöpolitikern Luciano Astudillo sjösatte stiftelsen Uppstart Malmö. Deras ursprungliga idé var att hjälpa entreprenörer att starta företag och målet var att skapa 1 000 nya jobb på tre år. Detta var 2011.

Malmö stad gick in som medfinansiär på villkor att lika mycket skulle skjutas till av ett investerarnätverk som snabbt kom att bestå av många av stadens tunga namn, bland andra Rune Andersson, Sten K Johnsson, Martin Gren, Percy Nilsson och Dan Magnusson.

Jan-Erik Bengtsson rekryterades till projektledare och det treåriga projektet pågår än i dag och växer. I höst går organisationen ihop med Level som är inriktad på att hjälpa entreprenörer med utländsk härkomst. Nu fyller Jan-Erik Bengtsson snart 65 år och det är dags att lämna över.

– Det jag är mest stolt över efter dessa 13 år är att vi skapat en etablerad verksamhet av något som från början bara var en tidsbegränsad idé och utan att vi egentligen visste hur vi skulle gå till väga, säger Jan-Erik Bengtsson.

Från början var idén att låna ut pengar till entreprenörer, en metod som snabbt fick omvärderas efter svårigheter med uppföljningen. I dag bedriver Tillväxt Malmö rådgivning och coachning.

– Och så är jag stolt över själva resultatet så klart. Vi har jobbat med nästan 400 företag och skapat 2 500 arbetstillfällen. 29 av de här bolagen har blivit DI-gaseller.

Tillväxt Malmö är alltså ett projekt under stiftelsen med namnet Uppstart Malmö. Det har funnits fler projekt som kommit och gått under åren och totalt har stiftelsen gett upphov till 3 500 nya jobb. 

Ny chef för Tillväx Malmö blir Peter Kjellberg som har en tung näringslivsbakgrund inom marknadsföring. Han har varit marknadschef på bland annat börsbolagen Nibe, Thule och Dometic. Senast var han vd på Cdon.

Rapidus återkommer med frågor till Peter Kjellberg om hans planer för framtiden.

Gunnar Wrede

I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.