måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Räknar inte med sänkta byggpriser

|  
|  

Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

När Rapidus tittar in i Jesper Göranssons arbetsrum på koncernens huvudkontor i lantliga Förslöv på Bjärehalvön, sitter han och kollar swapräntor. Han konstaterar nöjt att de långa löptiderna faller och nu har lägre yield än de korta.

– De korta räntorna är också på väg ned, men det behövs mycket mer från Riksbanken för att det ska bli någon ordentlig fart på byggande av bostäder och kontor, säger han.

Åtminstone en hel procentenhet, det vill säga motsvarande ytterligare fyra sänkningar med 25 punkter, är vad som behövs för att byggandet ska komma i närheten av vad det var före pandemin och ränteuppgången, anser han.

Men det är inte säkert att det hjälper. Mark- och byggpriser bör också falla. Här undrar Rapidus om inte byggbolagen har sig själva att skylla för de höga byggpriserna?

– Nej, om vi börjar med markpriserna så kan man tro att de borde gått ned i samband med ränteuppgången, likt huspriserna har gjort. Men det har inte hänt. Det som hänt är att markägare väljer att inte sälja. Trots att det varit turbulent i fasthetsbranschen har det varit mycket få aktörer som farit så illa att de tvingats sälja, säger han och fortsätter:

– När det gäller byggpriserna är det insatsvaror som dragit i väg i pris. Pandemin, stoppet i Suezkanalen och kriget i Ukraina, allt det har bidragit till att höja priserna på elektronik, plast, trä, ja det mesta. Och en hantverkstimme är en hantverkstimme, det är inte mycket att göra något åt.

Det går inte heller att beskylla byggbolagen för någon överlönsamhet. Peabs rörelsemarginal var under första halvåret 1,9 procent på en omsättning på drygt 23 miljarder kronor.

Det vore synd att säga att Peab är pressat. Men det har gått sämre på senare tid och då talar vi om byggandet av bostäder och kommersiella lokaler. Här är beställarna privata aktörer och de gör kalkyler som baseras på ränta, markpris och byggpris. I dagsläget går kalkylerna inte ihop. Byggandet med offentlig sektor som beställare går däremot fortsatt bra. Det gäller både hus och anläggningar som till exempel vägbyggen.

– För offentligt byggande spelar räntan mindre roll. Här är det helt enkelt behoven som styr, säger Jesper Göransson.

Rapidus påpekar att regionerna har flaggat för en väsentligt sämre ekonomi framöver. Kan det innebära skrinlagda byggplaner?

– Jag har stor respekt för det. Men det finns väldigt mycket som är underinvesterat i det offentliga. Behoven är stora.

Men det finns ytterligare en faktor som riskerar att hålla byggpriserna uppe, åtminstone på kort och halvlång sikt. Vi kommer in på hållbarhet. Det finns ett starkt tryck på byggindustrin som bär ett tungt klimatansvar. Framför allt är det cement, bindemedlet i betong, som är boven. Cement baseras vanligen på kalk som avger koldioxid vid tillverkningen.

– Vi gör så mycket vi bara kan för att ställa om. Till exempel blandar vi ut cement med det som kallas Merit, det är restprodukter som vi köper från SSABs ståltillverkning. Den färdiga produkten kallar vi EKO-betong och den ger upp till halva klimatavtrycket jämfört med traditionell betong. Men vi har inte tillgång till hur mycket Merit som helst, dessutom har vi ett regelverk som begränsar hur mycket vi får blanda i.

Vi landar i slutsatsen att det i dagsläget är dyrare att bygga klimatvänligt, men att det är en nödvändig omställning.

– Det finns risk för att klimatomställningen kommer att driva en byggkostnadsinflation. Åtminstone initialt. Efter hand kommer mognande tekniker och konkurrens att sänka priserna. Men där är vi inte i dag, säger Jesper Göransson.

Peabs näst största affärsområde efter husbyggande är det som kallas Industri. Här ingår egen produktion av insatsvaror, försäljning och uthyrning av materiel och maskiner.

Förra året omsatte Peab-koncernen 58 miljarder kronor, snäppet mer än konkurrenten NCC på 57 mdr. Skanska är i en annan liga med 157 mdr.

– Men vi är störst i Sverige. Skanska är globalt och har lyckats med det som väldigt få andra har gjort. Byggande är en lokal affär. Varje bygge är unikt och beroende av lokala förutsättningar. Det gör att man måste kunna sin lokala marknad väldigt väl för att vara framgångsrik.

– Byggpriserna beror heller inte på dålig konkurrens. Det finns väldigt många mindre byggföretag och trots att vi är störst i Sverige är vår marknadsandel bara 6 procent, säger Jesper Göransson.

Några av Peabs större skånska pågående byggprojekt är stationsområdet i Ängelholm, E22an i Lund, Styrmansbron i Malmö som ska knyta ihop Västra Hamnen med centrala staden samt flera olika skolbyggen.

Det lär ju komma upphandlingar av jätteprojekt i Skåne, till exempel flytten av hela sjukhusblocket i både Lund och Helsingborg. Tänker ni vara med och buda på det?

– Av tidigare erfarenheter från stora projekt (läs Mall of Scandinavia, red) vet vi vilka premisser som måste föreligga för att vi ska ge oss in i någonting. Om premisserna är rätt, så ja visst.

Peab kontrolleras ägarmässigt av familjen Mats Paulsson med sonen Fredrik, genom bolaget Ekhaga Utveckling AB. Genom röststarka A-aktier har familjen drygt 60 procent av rösterna och 27 procent av kapitalet. Mats Paulsson är 80 år gammal men enligt Jesper Göransson vid god vigör. Han har dock lämnat alla operativa uppdrag i sfären och lämnat över sina styrelseposter till Fredrik Paulsson.

Gunnar Wrede

Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.