måndag 16 september 2024

inloggad som

Räknar inte med sänkta byggpriser

|  
|  

Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

När Rapidus tittar in i Jesper Göranssons arbetsrum på koncernens huvudkontor i lantliga Förslöv på Bjärehalvön, sitter han och kollar swapräntor. Han konstaterar nöjt att de långa löptiderna faller och nu har lägre yield än de korta.

– De korta räntorna är också på väg ned, men det behövs mycket mer från Riksbanken för att det ska bli någon ordentlig fart på byggande av bostäder och kontor, säger han.

Åtminstone en hel procentenhet, det vill säga motsvarande ytterligare fyra sänkningar med 25 punkter, är vad som behövs för att byggandet ska komma i närheten av vad det var före pandemin och ränteuppgången, anser han.

Men det är inte säkert att det hjälper. Mark- och byggpriser bör också falla. Här undrar Rapidus om inte byggbolagen har sig själva att skylla för de höga byggpriserna?

– Nej, om vi börjar med markpriserna så kan man tro att de borde gått ned i samband med ränteuppgången, likt huspriserna har gjort. Men det har inte hänt. Det som hänt är att markägare väljer att inte sälja. Trots att det varit turbulent i fasthetsbranschen har det varit mycket få aktörer som farit så illa att de tvingats sälja, säger han och fortsätter:

– När det gäller byggpriserna är det insatsvaror som dragit i väg i pris. Pandemin, stoppet i Suezkanalen och kriget i Ukraina, allt det har bidragit till att höja priserna på elektronik, plast, trä, ja det mesta. Och en hantverkstimme är en hantverkstimme, det är inte mycket att göra något åt.

Det går inte heller att beskylla byggbolagen för någon överlönsamhet. Peabs rörelsemarginal var under första halvåret 1,9 procent på en omsättning på drygt 23 miljarder kronor.

Det vore synd att säga att Peab är pressat. Men det har gått sämre på senare tid och då talar vi om byggandet av bostäder och kommersiella lokaler. Här är beställarna privata aktörer och de gör kalkyler som baseras på ränta, markpris och byggpris. I dagsläget går kalkylerna inte ihop. Byggandet med offentlig sektor som beställare går däremot fortsatt bra. Det gäller både hus och anläggningar som till exempel vägbyggen.

– För offentligt byggande spelar räntan mindre roll. Här är det helt enkelt behoven som styr, säger Jesper Göransson.

Rapidus påpekar att regionerna har flaggat för en väsentligt sämre ekonomi framöver. Kan det innebära skrinlagda byggplaner?

– Jag har stor respekt för det. Men det finns väldigt mycket som är underinvesterat i det offentliga. Behoven är stora.

Men det finns ytterligare en faktor som riskerar att hålla byggpriserna uppe, åtminstone på kort och halvlång sikt. Vi kommer in på hållbarhet. Det finns ett starkt tryck på byggindustrin som bär ett tungt klimatansvar. Framför allt är det cement, bindemedlet i betong, som är boven. Cement baseras vanligen på kalk som avger koldioxid vid tillverkningen.

– Vi gör så mycket vi bara kan för att ställa om. Till exempel blandar vi ut cement med det som kallas Merit, det är restprodukter som vi köper från SSABs ståltillverkning. Den färdiga produkten kallar vi EKO-betong och den ger upp till halva klimatavtrycket jämfört med traditionell betong. Men vi har inte tillgång till hur mycket Merit som helst, dessutom har vi ett regelverk som begränsar hur mycket vi får blanda i.

Vi landar i slutsatsen att det i dagsläget är dyrare att bygga klimatvänligt, men att det är en nödvändig omställning.

– Det finns risk för att klimatomställningen kommer att driva en byggkostnadsinflation. Åtminstone initialt. Efter hand kommer mognande tekniker och konkurrens att sänka priserna. Men där är vi inte i dag, säger Jesper Göransson.

Peabs näst största affärsområde efter husbyggande är det som kallas Industri. Här ingår egen produktion av insatsvaror, försäljning och uthyrning av materiel och maskiner.

Förra året omsatte Peab-koncernen 58 miljarder kronor, snäppet mer än konkurrenten NCC på 57 mdr. Skanska är i en annan liga med 157 mdr.

– Men vi är störst i Sverige. Skanska är globalt och har lyckats med det som väldigt få andra har gjort. Byggande är en lokal affär. Varje bygge är unikt och beroende av lokala förutsättningar. Det gör att man måste kunna sin lokala marknad väldigt väl för att vara framgångsrik.

– Byggpriserna beror heller inte på dålig konkurrens. Det finns väldigt många mindre byggföretag och trots att vi är störst i Sverige är vår marknadsandel bara 6 procent, säger Jesper Göransson.

Några av Peabs större skånska pågående byggprojekt är stationsområdet i Ängelholm, E22an i Lund, Styrmansbron i Malmö som ska knyta ihop Västra Hamnen med centrala staden samt flera olika skolbyggen.

Det lär ju komma upphandlingar av jätteprojekt i Skåne, till exempel flytten av hela sjukhusblocket i både Lund och Helsingborg. Tänker ni vara med och buda på det?

– Av tidigare erfarenheter från stora projekt (läs Mall of Scandinavia, red) vet vi vilka premisser som måste föreligga för att vi ska ge oss in i någonting. Om premisserna är rätt, så ja visst.

Peab kontrolleras ägarmässigt av familjen Mats Paulsson med sonen Fredrik, genom bolaget Ekhaga Utveckling AB. Genom röststarka A-aktier har familjen drygt 60 procent av rösterna och 27 procent av kapitalet. Mats Paulsson är 80 år gammal men enligt Jesper Göransson vid god vigör. Han har dock lämnat alla operativa uppdrag i sfären och lämnat över sina styrelseposter till Fredrik Paulsson.

Gunnar Wrede

Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.