måndag 16 september 2024

inloggad som

Tufft kvartal för Genovis

|  
|  

Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

Genovis omsättning har minskat med runt 30 procent det senaste halvåret till 70 Mkr medan EBITDA, justerat för licensintäkter och relaterade kostnader, är ungefär samma som motsvarande period förra året och nådde knappt 14 Mkr. 

– Vi är fortfarande lönsamma och har runt 135 miljoner kronor i kassan. De senaste åren har det gått väldigt bra för oss med en stadig ökning av intäkter och expandering av produktportföljen. Dock har försäljningen till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital gått sämre den senaste perioden. Men vi förväntar oss att det gradvis ska gå bättre det närmaste halvåret, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Mindre än 1 procent av bolagets försäljning sker i Sverige. Största delen av försäljningen, runt 60 procent, går till stora amerikanska och europeiska läkemedelsbolag som använder bolagets produkter vid sin forskning och utveckling. Men försäljningen till de mindre kunder som är beroende av riskkapital har minskat.

– Tillgången på riskkapital finns generellt men man sitter och väntar på att räntorna ska gå ner. I USA förväntas en räntesänkning i höst vilket förmodligen gynnar våra mindre kundbolag.

I juli investerade Genovis i RNA-analysföretaget Sequrna som är ett mindre Stockholmsbolag.

– Vi investerade för att hjälpa dem bygga upp sin affär, och äger nu 25 procent av bolaget. Vi ska hjälpa dem att marknadsföra och sälja sina produkter genom våra kanaler. Expansion och förvärv ligger i vår strategi.

Nyligen meddelade Genovis att man avyttrat sina tillgångar i sin antikroppsaffär.

– Vi förvärvade ett bolag 2020 för att komma närmare våra kunder i Nordamerika, och har fördubblat värdet av den tillgången på fyra år. Vi behåller anläggningarna i USA. Nu fokuserar vi på vår kärnaffär som är enzymteknologi och står framåtlutade med planerade lanseringar av nya intressanta produkter.

Genovis, som har runt 30 anställda i Lund och cirka 10 i USA, grundades för 25 år sedan av life science-profilen Sarah Fredriksson, nu vd för Helsingborgsbolaget Aqilion.

Företagets nettoomsättning var rekordstor förra året och uppgick till nära 160 Mkr. Bolaget har varit lönsamt de senaste fem åren och har ett börsvärde på drygt 1,5 miljarder kronor. Aktien handlas för runt 24 kronor.

Elisabet Ottosson

Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.