onsdag 20 november 2024

inloggad som

Tufft kvartal för Genovis

|  
|  

Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

Genovis omsättning har minskat med runt 30 procent det senaste halvåret till 70 Mkr medan EBITDA, justerat för licensintäkter och relaterade kostnader, är ungefär samma som motsvarande period förra året och nådde knappt 14 Mkr. 

– Vi är fortfarande lönsamma och har runt 135 miljoner kronor i kassan. De senaste åren har det gått väldigt bra för oss med en stadig ökning av intäkter och expandering av produktportföljen. Dock har försäljningen till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital gått sämre den senaste perioden. Men vi förväntar oss att det gradvis ska gå bättre det närmaste halvåret, säger Genovis vd Fredrik Olsson.

Mindre än 1 procent av bolagets försäljning sker i Sverige. Största delen av försäljningen, runt 60 procent, går till stora amerikanska och europeiska läkemedelsbolag som använder bolagets produkter vid sin forskning och utveckling. Men försäljningen till de mindre kunder som är beroende av riskkapital har minskat.

– Tillgången på riskkapital finns generellt men man sitter och väntar på att räntorna ska gå ner. I USA förväntas en räntesänkning i höst vilket förmodligen gynnar våra mindre kundbolag.

I juli investerade Genovis i RNA-analysföretaget Sequrna som är ett mindre Stockholmsbolag.

– Vi investerade för att hjälpa dem bygga upp sin affär, och äger nu 25 procent av bolaget. Vi ska hjälpa dem att marknadsföra och sälja sina produkter genom våra kanaler. Expansion och förvärv ligger i vår strategi.

Nyligen meddelade Genovis att man avyttrat sina tillgångar i sin antikroppsaffär.

– Vi förvärvade ett bolag 2020 för att komma närmare våra kunder i Nordamerika, och har fördubblat värdet av den tillgången på fyra år. Vi behåller anläggningarna i USA. Nu fokuserar vi på vår kärnaffär som är enzymteknologi och står framåtlutade med planerade lanseringar av nya intressanta produkter.

Genovis, som har runt 30 anställda i Lund och cirka 10 i USA, grundades för 25 år sedan av life science-profilen Sarah Fredriksson, nu vd för Helsingborgsbolaget Aqilion.

Företagets nettoomsättning var rekordstor förra året och uppgick till nära 160 Mkr. Bolaget har varit lönsamt de senaste fem åren och har ett börsvärde på drygt 1,5 miljarder kronor. Aktien handlas för runt 24 kronor.

Elisabet Ottosson

Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.