tisdag 28 januari 2025

inloggad som

Räntebeskedet: “Det krävs mer”

Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

I dag kom beskedet att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,5 procent. Det är den andra sänkningen efter att den höjts vid tio tillfällen sedan 2016, och mycket pekar på att ytterligare räntesänkningar är att vänta.

Riksbanken flaggar för att styrräntan kan sänkas tre gånger till under året, vilket är snabbare än vad man tidigare prognostiserat. Dock betonas att läget är osäkert med hänvisning till hur bland annat geopolitik, konjunktur och kronans växelkurs påverkar inflationen.

– Stalltipset var en enkelsänkning, så 0,25 procentenheter låg på den förväntade nivån. Detta är välkommet givet den ekonomiska situationen vi befinner oss i, säger Sparbanken Skånes bankchef Björn Ovander.

Enligt honom tar dagens räntebesked bort den ekonomiska osäkerheten.

– Det här är oerhört tydligt och det blir en tydlig riktningsvisare om vart vi är på väg. Det blir lättare för både företag och privatkonsumenter att kalkylera sina kostnader framöver. När räntan nu sänks för andra gången så blir det i reella termer mer pengar för hushållen, vilket kan få fart på konsumtionen.

Björn Ovander säger också att det här kan ge en skjuts åt byggsektorn som har haft det kämpigt det senaste året.

– Hushållen får mer pengar i sina plånböcker och fler räntesänkningar är att vänta, vilket gör det lättare att planera och ta beslut om exempelvis bygginvesteringar.

När vi frågar företagen är tonläget lite mer avvaktande.

E-handelsbolaget Boozt plockar marknadsandelar, ändå beskriver bolagets vd Hermann Haraldsson marknaden som utmanande med ett dämpat köpmönster. Precis som många andra välkomnar han dagens räntesänkning.

– Vi tycker givetvis att det är positivt och vi tror att om räntan sänks så ökar optimismen. Men det måste till ytterligare två till tre sänkningar till för att konsumtionen ska få en riktig boost.

Hade ni önskat en dubbelsänkning?

– Det spelar inte särskilt stor roll. Det viktiga för oss är att ytterligare sänkningar kommer, vilket kommer att synas i årets fjärde kvartal eller i de första kvartalen nästa år, säger Hermann Haraldsson.

Hemelektronikkedjan Kjell & Company välkomnar dagens räntebesked, även om vd Andreas Rylander inte tror att sänkningen kommer ha en direkt påverkan på konsumtionen.

– I det korta perspektivet innebär det här inte en jättestor förändring. Konsumenterna har en fortsatt tuff situation där kostnaderna ökat mycket. Det positiva är att det här ger en signal att det går åt rätt håll och att det skapar ett bättre konsumentförtroende än i dagsläget, säger han.

Andreas Rylander säger vidare att det tar tid innan räntesänkningarna ger effekt på konsumtionen.

– Man måste vara realist. Givetvis är det här gynnsamt för oss, men det är framförallt ytterligare sänkningar av räntan som gör att konsumtionen tar fart. Kommer det ytterligare sänkningar så tror jag vi kommer få se en betydligt bättre marknad i slutet av året.

Olof Andersson, vd på fastighetsbolaget Trianon, är nöjd med dagens räntebesked, men har också en brasklapp:

– Det är positivt med räntesänkningen, det i kombination med att vi har avtalat hyreshöjningar med 5 procent under nästa år gör att det ser stabilt ut nu. Men detta räcker inte för att få i gång nybyggen av hyresbostäder. Inte ens de framtida sänkningar som Riksbanken flaggar för räcker. De nybyggen som gjordes för några år sedan byggde på nollränta för att täcka mark- och byggpriserna. Och till nollränta ska vi inte igen, så det behövs något helt annat för att stimulera nybyggnation, säger Olof Andersson.

Förre Beijer Ref-vd:n Per Bertland är ordförande i golvläggningskoncernen Inarea, ägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö. Han konstaterar att byggsektorn mår bra av att räntan sänks.

– Det är självklart positivt, men också exakt enligt förväntningarna. Vi har sett hur ränteökningarna bitit på inflationen och nu får vi se om räntesänkningarna biter på konjunkturen.

En annan byggrelaterad aktör är dörr-och fönstertillverkaren Inwido, med vd Fredrik Meuller.

– Vi välkomnar beskedet, men det krävs mer. Räntesänkningen i maj och utsikterna till flera sänkningar var en viktig psykologisk trigger för husägare att åter fundera på renovering som är 70 procent av vår affär. Den här sänkningen är fortfarande mer psykologisk än vad den faktiskt gör för hushållens kostnader. Med det sagt ser vi att försäljningen ökar en del. När det gäller nybyggnation är startsträckan ännu längre, säger Fredrik Meuller.

Bioteknikbolaget Genovis i Lund är också indirekt beroende av ränteläget, men har nästan all sin försäljning i dollar och euro. Bolagets vd Fredrik Olsson väntar därför på att Fed och ECB ska tillkännage räntesänkningar.

– Vi har mindre än en procent av vår försäljning i Sverige och påverkas därför inte så mycket av den svenska räntan. Men den senaste tiden har vår försäljning till små och medelstora bolag i USA och Europa gått lite sämre. De som är beroende av riskkapital påverkas av ränteläget. Konjunktursiffrorna i USA har varit sämre och därför förväntas en aggressivare räntesänkning, vilket förmodligen gynnar de av våra kunder som är beroende av riskkapital, säger han.

Martin Linderoth
Ola Nilsson
Elisabet Ottosson
Gunnar Wrede

Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad