fredag 22 november 2024

inloggad som

Fieldly tar sats ur byggkrisen

|  
|  ,

Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

Fieldly utvecklar ett digitalt projekthanteringsverktyg för byggbranschen i form av en app. I korthet handlar det om administration av till exempel offerter, arbetsorder och fakturering. I oktober 2022 hade bolaget just tagit ett första steg för att expandera utanför Sveriges gränser och öppnat kontor i Oslo.

– Då var det verkligen högtryck på byggsektorn. Vi gjorde nya all time high var och varannan månad. Men i början på 2023 slog konjunkturen till. Då justerade vi strategin till att vi behåller fokus på Sverige och på en tydlig väg till lönsamhet, säger grundaren och vd:n Sven Paulin.

Det första kvartalet i år blev det första med svarta siffror, men så ska det inte fortsätta. 

– Vi kommer inte att vara lönsamma på helåret. Och det är inte heller meningen eftersom vi tar in kapital för att det ska sättas i arbete.

Förra sommaren tog bolaget in drygt 10 miljoner kronor i en nyemission och i juni i år fylldes kassan på med ytterligare 18,2 miljoner kronor. Pengarna kommer från de nuvarande ägarna, däribland Byggmästar’n i Skånes grundare Christer Dahlén som är huvudinvesterare i bolaget.

– Det är för att växla upp och flytta fram positionerna inför att konjunkturen svänger och byggsektorn vänder uppåt. Då vill vi vara fullt redo och då måste man börja investera nu.

Pengarna satsas både på utveckling och marknadssidan. Fokus är nu expansion till nya kundsegment, primärt inom Sverige.

– Vi har länge varit särskilt konkurrenskraftiga mot mindre bygg- och installationsbolag, med fem till femtio medarbetare, och det är fortfarande vårt viktigaste segment. Men det är en medveten strategi vi nu genomför att utveckla produkten mot något större segment, både på produktsidan för att möta den typen av bolags önskemål men också på säljsidan.

Fieldly har i dagsläget 10 000 betalande användare och verktyget har hittills använts i fler än 1,7 miljoner projekt. 2023 landade nettoomsättningen på 32,2 miljoner kronor, vilket var en tillväxt med 24 procent. Prognosen för i år ligger på en motsvarande tillväxttakt, vilket skulle ge en omsättning runt 40 miljoner kronor.

I dagsläget kommer 97 procent av intäkterna från den svenska marknaden, men Sven Paulin har inte gett upp tankarna på att expandera även geografiskt framöver.

– Vår produkt är egentligen från dag ett anpassad för en global marknad. Men vi kommer nog inte aktivt börja bearbeta nya marknader förrän vi ser att konjunkturen vänder även i praktiken. Det kommer, men inte just nu.

Ola Nilsson

Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?