tisdag 28 januari 2025

inloggad som

Gasporox- en startup som blev lönsam

|  
|  

Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag. I den senaste kvartalsrapporten är det plussiffror och kvartalsvariationerna ska nu vara utjämnade.

Gasporox utvecklar produkter som med laserteknik mäter syrehalten i förpackningar. En av huvudapplikationerna är injektionsläkemedel som måste kontrolleras så att de förslutits korrekt, däribland vaccin. En annan tillämpning är livsmedel som förpackas i skyddande atmosfär, som charkuteriprodukter, färdigrätter eller tortillabröd.

I årets andra kvartal redovisar Gasporox en nettoomsättning på drygt 9,6 miljoner kronor. Rörelseresultatet och kassaflödet landar på blygsamma plussiffror, men bolagets vd Märta Lewander Xu är nöjd.

– Vi får bekräftat att vår strategi ger resultat och att vi är på rätt väg. Försäljningen för årets andra kvartal motsvarar en tillväxt på 19 procent jämfört med samma period förra året, och är därmed vårt starkaste försäljningskvartal någonsin. Samtidigt ser vi att våra kvartalsvariationer har jämnats ut. Vi ligger på en stabilare nivå nu, säger hon.

Som doktorand ingick Märta Lewander Xu i en forskargrupp på LTH inom laserspektroskopi. Från början mättes syrehalten i människokroppen, men därefter började man också att mäta i förpackningar. Kopplat till gruppen fanns ett bolag med ett antal patent. När det fick en ny huvudägare 2011 blev Märta Lewander Xu dess första anställda. 2016 börsnoterades Gasporox med Märta Lewander Xu som vd. Tekniken för att mäta i människokroppen knoppades av och noterades 2018 som GPX Medical, numera under namnet Neola Medical.

Gasporox har i dag kunder världen över, med Europa som kärnmarknad. Tillväxten just nu sker främst i Asien och den regelstyrda läkemedelsmarknaden är Gasporox huvudaffär. I planerna ligger breddningen mot livsmedelsindustrin, men också ett innovationsprojekt för att bredda tekniken till kontroll av läkemedelstabletter.

– Gasporox har fått 2,5 miljoner kronor i EU-anslag för att utveckla ett mätinstrument för läkemedelstabletter. Att vår laserteknologi kan användas för att även analysera läkemedelstabletter har vi utvärderat de senaste åren och fått ett gott gensvar från industrin av de initiala tester vi genomfört med externa partner. Detta är inget som kommer generera försäljning i år, men det passar väl in i vår strategi där vi vill bredda vårt erbjudande och samtidigt bygga tillväxt genom kundtriggad utveckling, säger Märta Lewander Xu.

Gasporox är sedan 2016 noterat på First North och har i skrivande stund ett börsvärde på drygt 90 Mkr.

Martin Linderoth

Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.