torsdag 5 september 2024

inloggad som

Rapportflod vecka 29

Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. På aktiemarknaden finns förväntningar på försäljningsökningar men det är ofta små ökningar med någon procent som visas upp i rapporterna. Somliga bolag sätter dock rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

Här följer ett urval av de rapporter som säger något om konjunkturen i olika branscher. De senaste åren har varit tuffa för många bolag som därmed har dragit ned kostnader och optimerat sina produktionslinjer. Det bäddar för bra resultathävstång när väl efterfrågan kommer tillbaka.

Ventilationsföretaget Lindabs omsättning ökade med 5 procent till 3,5 miljarder kronor under det andra kvartalet och nådde den högsta nivån hittills för ett enskilt kvartal. Rörelseresultatet blev 338 Mkr vilket gav en marginal på 9,6 procent, en liten ökning.

”Det andra kvartalet har i likhet med tidigare kvartal präglats av en svag efterfrågan på grund av lägre byggaktivitet i Europa. Det finns dock tecken på att den nordiska marknaden har stabiliserats och troligtvis är på väg mot en återhämtning”, skriver vd Ola Ringdahl, och vidare:

”Den långsiktiga efterfrågan på Lindabs produkter ser mycket positiv ut. När marknaden vänder uppåt har Lindab goda förutsättningar att snabbt dra nytta av en högre efterfrågan. Med redan genomförda investeringar i ökad kapacitet och automatisering kan produktionen öka utan större kostnadsökningar som följd, vilket ska leda till en märkbar förstärkning av rörelsemarginalen. Målet år 2027 är att omsätta 20 miljarder kronor (13 mdr 2023, red). Rörelsemarginalen ska vara minst 10 procent, men ambitionerna är högre”, skriver vd Ola Ringdahl.

Även kylbolaget Beijer Ref går bra trots att efterfrågan i ekonomin ännu inte har lyft på det sätt som förväntas av analytiker. Den organiska försäljningsökningen blev 2,2 procent till 9,7 miljarder kronor. Med periodens förvärv borträknade steg resultatet med drygt 2 procent. Totalt, inklusive förvärv, blev rörelseresultatet 1,1 miljarder kronor vilket var en ökning med 13,1 procent.

”Efter en stabil start på året redovisar vi en bra utveckling under det andra kvartalet. Detta resulterade i vårt bästa kvartal någonsin tillsammans med en rekordhög lönsamhet”, skriver vd Christopher Norbye i rapporten.

Gummibolaget Trelleborg redovisar mycket små förändringar. Omsättningen var i nivå med föregående år, det vill säga 8,7 miljarder kronor. Rörelseresultatet (EBITA ex jämförelsestörande poster) blev 1,6 miljarder kronor.

”Koncernens orderingång är solid och indikerar en något mer positiv utveckling framöver. Det är dock inte en entydig bild som målas upp då våra marknadssegment och geografier utvecklas i lite olika riktningar, skriver vd Peter Nilsson.

Även plastföretaget Nolato hade en oförändrad omsättning som blev 2,4 miljarder kronor. EBITA ökade från 198 Mkr till 245 Mkr vilket gav en marginalhöjning.

”Vår projektportfölj är god men vi har haft färre uppstarter av nya projekt än normalt den senaste tiden. Glädjande är dock tecknandet av ett långsiktigt samarbetsavtal som vid full produktion inom en femårsperiod beräknas tillföra oss en årlig omsättning i storleksordningen 700 MSEK”, skriver vd Christer Wahlquist.

Det är en officiell hemlighet att detta avtal gäller Novo Nordisk.

Industriföretaget Ependion, vars kunder är industrier och tågföretag, minskade försäljningen från 638 Mkr till 588 Mkr. Rörelseresultatet blev 60 Mkr jämfört med 86 Mkr föregående år.

”Det är det ihållande höga ränteläget och osäkerheten i världsekonomin som alltjämt påverkar våra kunders investeringstakt”, skriver vd Jenny Sjödahl.

Fettbolaget AAK minskade omsättningen marginellt till 11 miljarder kronor. Dock ökade försäljningen i volym, det vill säga antal ton fett, vilket tyder på prispress. Bolaget hll dock i kostnaderna vilket gav en ökning av rörelseresultatet från 880 Mkr till 1,1 mdr.

”Lönsamheten, mätt som rörelseresultat per kilo, var stark och ökade, drivet av Chocolate & Confectionery Fats och Food Ingredients”, skriver vd Johan Westman.

Livsmedelsbolaget Midsona, med varumärken som Kung Markatta och Friggs, ökade försäljningen med ett par procent till 1,8 miljarder kronor. Rörelseresultatet blev 22 Mkr, att jämföra med en förlust på 15 Mkr året innan.

”Den underliggande efterfrågan på vårt kärnerbjudande – hälsosamma och hållbara livsmedel av hög kvalitet – är stark, men de senaste årens inflation och räntehöjningar har bromsat konsumenternas efterfrågan på flera av våra produktkategorier. Under kvartalet såg vi emellertid ett tecken på en viss ljusning, där räntesänkningar bidrog till ökad framtidstro och större vilja att konsumera”, skriver vd Peter Åsberg.

Konsumentkreditbolaget Resurs Holding ökade kreditförlusterna från 2,8 procent till 4 procent. Det påverkade rörelseresultatet nedåt till 59 Mkr jämfört med 244 Mkr året innan.

”Kvartalets kreditförlustreserveringar var på en lägre nivå än Q1 men är fortsatt på en förhöjd nivå jämfört med föregående år. Samtidigt är kreditförlusterna fortsatt på en förhöjd nivå på grund av det ansträngda makroläget, vilket påverkat betalningsförmågan hos vissa av våra kundsegment negativt”, skriver Magnus Fredin.

Byggbolaget Peab minskade omsättningen marginellt till 15,2 miljarder kronor. Rörelseresultatet dök från dryga miljarden till 619 Mkr, och därmed även maringalen. Dock ökade orderingången.

”Anläggning, beläggning och övrigt husbyggande uppvisade en god utveckling medan utvecklingen på bostadsmarknaden i Norden var fortsatt svag”, skriver vd Jesper Göransson.

Nordic Waterproofing tillverkar tätskikt och en stor del av detta är takbeläggningar. Bolaget påverkas alltså av byggkonjunkturen. Omsättningen minskade med 7 procent till 1,2 miljarder kronor. Rörelseresultatet minskade en aning till 131 Mkr. Även marginalen föll.

”Vi förväntar oss att nybyggnation av kommersiella fastigheter och efterfrågan på renovering är fortsatt på nuvarande nivåer under återstoden av året. Nybyggnation av bostäder kommer vara låg på kort sikt med Danmark som undantag. Under 2025 förväntar vi oss mer gynnsamma förutsättningar på våra huvudmarknader”, skriver vd Martin Ellis.

IT-säkerhetsföretaget Advenica har radat upp pressmeddelanden om nya order på senare tid. Det visar sig också i siffrorna. Omsättningen steg från 31 Mkr i fjol till 48 Mkr. Advenica vände dessutom en rörelseförlust på 9 Mkr till en vinst på 5,4 Mkr. Beställare av Advenicas krypteringsprodukter är främst militär och myndigheter i Norden.

Läkemedelsföretaget Camurus som säljer preparat mot opiatberoende, ökade försäljningen med 46 procent till 445 Mkr, rensat för en engångsintäkt i fjol. Resultatet före skatt blev 104 Mkr, vilket rensat för engångsintäkten var en ökning med 763 procent.

Diagnostikbolaget Cellavision ökade omsättningen med 11 procent till 188 Mkr. Rörelseresultatet steg en aning till 49 Mkr, men med minskad marginal som följd av ökade kostnader för sålda varor.

”Prishöjningar gentemot kunder som genomfördes i början av kvartalet har hittills haft begränsad inverkan. Den fulla effekten kommer att bli märkbar under det tredje kvartalet”, skriver vd Simon Østergaard.

Probi som tillverkar nyttiga tarmbakterier har haft en tuff period men vd Anita Johansen verkar vara på spåret mot en återhämtning. Försäljningen ökade försäljningen med 23 procent till 179 Mkr i andra kvartalet. Rörelseresultatet vändes från en förlust på 11 Mkr under motsvarande kvartal i fjol till ett plus på 7,4 Mkr. Aktien lyfte på rapporten.

”Andra kvartalet visar på en mycket stark utveckling, även om resultatet delvis påverkas av låga jämförelsetal. Vi är i fas med att uppnå våra mål för hela året, som i stort förväntas vara i linje med resultatet i fjol”, skriver Anita Johansen i rapporten.

Radarsensorbolaget Acconeer säljer sensorer till främst bilindustrin och mer än dubblade omsättningen till 15,1 Mkr i kvartalet. Bolaget gör fortfarande förlust med rörelseresultatet nästintill havlerades från 13,5 Mkr till 7,2 Mkr.

”Vi ser återigen ett kvartal med mycket stark utveckling i bilindustrin, vilket bådar gott inför framtida intäkter”, skriver vd Ted Hansson.

Gunnar Wrede

Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.