torsdag 21 november 2024

inloggad som

Skånska aktievinnare – och förlorare

|  
|  

Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

De skånska aktierna har gjort riktigt bra ifrån sig under första halvåret, i alla fall på Nasdaqs huvudlista. Medan hela Stockholmsbörsen, OMXPI-index, stigit med 8 procent har de skånska large cap-bolagen stigit med 13 procent. Bäst har det gått för AAK som stigit med 38 procent, sämst för Hexpol som fallit med 3 procent.

På mid- och small cap har de skånska bolagen stigit med hela 22 procent där också första halvårets totalvinnare återfinns: Precise Biometrics med en uppgång på 234 procent.

Precise Biometrics i Lund utvecklar mjukvara för biometri som finger-, ansikts- och handavkänning och har haft det tufft. Aktien kommer från låga nivåer. Aktien stod i 1 krona i mars i år men har, som Rapidus redan uppmärksammat, tagit fart på vårkanten.

I en intervju i april sa vd Joakin Nydemark att ”en stor del av våra intäkter har varit kopplade till mobiltelefoner och där har det varit tufft på marknaden de senaste två åren. Dessutom sjönk våra försäljningsvolymer ganska drastiskt på grund av pandemin. Nu vänder marknaden för mobiltelefoner och kommer av allt att döma växa”.

I maj kom en rapport för det första kvartalet som gav stöd till Joakim Nydemarks optimism och lyfte aktien rejält.

Sämre har det gått för bolagen på First North och Spotlight. Medan index för First North är oförändrat och Spotlight har gått upp med 13 procent har de skånska bolagen på dessa listor som grupp fallit med nästan 11 procent.

Här finns dock tvåan bland vinnarna: Lundabolaget Serstech som säljer utrustning för avkänning och analys av kemikalier, till exempel knark och sprängmedel. Kunder är tull, polis och militär. Aktien har stigit med 205 procent hittills i år, men även här från mycket låga nivåer. Serstechs börsvärde är 357 Mkr.

Det geopolitiska läget spelar Serstech i händerna med ökat intresse från inte minst USA och Nato. Dock är det främst i Asien som Serstech hittills har försäljning.

Nu till det tråkiga. Sämst av alla skånska aktier hittills i år är medicinteknikbolaget Qlife Holding med en nedgång på 94 procent. Bolaget är i själva verket danskt men har säte i Helsingborg på grund av noteringen på svenska First North. Det danska dotterbolaget, där verksamheten sker, sattes i rekonstruktion i april i år.

Tvåa från botten är Cortus Energy med en nedgång på avrundade 94 procent, dock med några decimaler mindre än Qlife. Bolaget har säte i Stockholm, men har sin huvudsakliga verksamhet i Skåne med ett samarbete med Höganäs om förnybar energigas.

Skånska vinnaraktier, tio i topp, uppgång i procent, avrundat

Precise Biometrics234
Serstech205
Hamlet Biopharma186
Pila Pharma169
Ascelia Pharma145
Terranet120
Acarix109
Acucort102
Bioinvent98
Chosa Oncology95

Skånska förloraraktier, tio i topp, nedgång i procent

Qlife Holding93,97
Cortus Energy93,91
Duearity92,79
Scandion Oncology92,74
Diagonal Bio92,12
Spermosens90,43
Arcede Pharma89,01
Carbiotix89,00
Our Living84,81
Tendo83,50

Gunnar Wrede

Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.