Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.
När Rapidus träffar Heidi Lindvall klockan 10.30 en fredag har hon redan hunnit med 20 telefonsamtal med portföljbolag och andra kontakter. Hampus Jakobsson kommer springande barfota för att hinna gå på toaletten mellan två telefonsamtal. PBD:s tredje grundare, Joel Larsson, påminner Heidi om att intervjun bara får ta 45 minuter, sedan väntar ett viktigt möte.
Det är bråda tider, för nu har PBD börjat investera i sin andra fond. Den första var på ungefär 900 Mkr och är nu fullinvesterad, den andra är på 1 miljard och stängdes redan för ett år sedan.
– Det har tagit längre tid än vi tänkte att börja investera i den andra fonden, men vi ville fullinvestera den första först. Det har vi gjort nu men det gick lite långsammare än väntat på slutet, säger Heidi Lindvall.
När den här intervjun görs, i början av juni, håller tre investeringar på att bli klara i fond 2. Exakt vilka bolag det är vill inte Heidi Lindvall avslöja eftersom de definitiva avtalen ännu inte är påskrivna.
Hon är även svävande på frågan vad PBD har lovat sina 54 investerare för att få dem att skriva på för totalt 1 miljard kronor. Bland investerarna finns kändisar som H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och Spotify-grundaren Daniel Eks investeringsbolag Prima Materia.
– Vi har inte lovat någon viss storlek på avkastning. Vi har sagt att det blir en bra fond eftersom vi anser att framtidens stora bolag kommer att vara de som jobbar på ett klimatsmart sätt. Efter fyra år har vi dessutom fått ett namn som är känt i samband med klimatinvesteringar. Många tror på oss.
Hon menar att dagens stora etablerade företag är för långsamma att ställa om för hållbarhet och kommer antingen att bli utkonkurrerade av uppstickare eller köpa upp dem. Oavsett vilket blir det avkastning till startup-ägaren, det vill säga PBD.
– Det är ett sådan tryck på företag i dag att de ska arbeta klimatsmart att det bara är de som gör det som kommer att bli framtidens stora bolag i sina branscher, säger Heidi Lindvall.
Därmed inte sagt att alla kommer att lyckas. Ett par av portföljbolagen i fond 1 har redan gått i konkurs, däribland det svenska Hack Your Closet. Detta är en kalkylerad risk man får ta när man investerar såddkapital. I gengäld ska några få bolag gå desto bättre.
– Vi räknar med att bara 10-20 procent av våra portföljbolag kommer att ge positiv avkastning, men de som gör det ska ge upp till 30 gånger pengarna.
En investering snittar på cirka 10 Mkr, vilket är ganska mycket som såddkapital. När bolaget tagit sig vidare till uppskalningsstadiet och behöver mer pengar i en så kallad serie A-runda bjuds andra investerare in, men PBD följer med och tilläggsinvesterar för att försvara sin ägarandel.
– När vi säger att en fond är fullinvesterad i antal bolag finns det ungefär 40 procent kvar av pengarna. De behövs för tilläggsinvesteringarna, säger hon och fortsätter:
– Våra fonder har en löptid på tio år. Så vi behöver inte tänka på exit förrän tidigast 2030.
I fond 2 räknar PBD med att köpa 35-40 nya bolag där investeringen i varje blir lite större än i fond 1. Heidi, Hampus och Joel är de tre som har hand om bolagen och aktivt coachar dem med en kontakt per bolag minst varannan vecka. Lägg därtill de nästan 40 bolag som redan finns i portföljen. Snart blir det 80.
Hur hinner ni med?
– Vi delar upp bolagen mellan oss, vi har i dag drygt 10 var i dagsläget. Det kommer bli fler och visst jobbar vi hårt, men när bolagen kommer till uppskalningsfas minskar vårt aktiva arbete med dem, säger Heidi Lindvall.
Trots att PBD har sitt fäste i Malmö har inte en enda skånsk investering gjorts. De tre aktiva svenska bolagen som finns i portföljen är alla från Stockholm. De är Veat, Paebbl och Improvin’.
De tre grundarna träffades via inkubatorn Minc i Malmö och dess fond Fast Track Capital där Heidi Lindvall och Joel Larsson jobbade och Hampus Jakobsson investerade. År 2020 gick de samman och startade Pale Blue Dot, som är en benämning av jorden, som den kan se ut på avstånd från rymden.
Gunnar Wrede