torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hon sätter 1 miljard i rullning

|  
|  

Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

När Rapidus träffar Heidi Lindvall klockan 10.30 en fredag har hon redan hunnit med 20 telefonsamtal med portföljbolag och andra kontakter. Hampus Jakobsson kommer springande barfota för att hinna gå på toaletten mellan två telefonsamtal. PBD:s tredje grundare, Joel Larsson, påminner Heidi om att intervjun bara får ta 45 minuter, sedan väntar ett viktigt möte.

Det är bråda tider, för nu har PBD börjat investera i sin andra fond. Den första var på ungefär 900 Mkr och är nu fullinvesterad, den andra är på 1 miljard och stängdes redan för ett år sedan.

– Det har tagit längre tid än vi tänkte att börja investera i den andra fonden, men vi ville fullinvestera den första först. Det har vi gjort nu men det gick lite långsammare än väntat på slutet, säger Heidi Lindvall.

När den här intervjun görs, i början av juni, håller tre investeringar på att bli klara i fond 2. Exakt vilka bolag det är vill inte Heidi Lindvall avslöja eftersom de definitiva avtalen ännu inte är påskrivna.

Hon är även svävande på frågan vad PBD har lovat sina 54 investerare för att få dem att skriva på för totalt 1 miljard kronor. Bland investerarna finns kändisar som H&M-familjen Perssons Ramsbury Invest och Spotify-grundaren Daniel Eks investeringsbolag Prima Materia.

– Vi har inte lovat någon viss storlek på avkastning. Vi har sagt att det blir en bra fond eftersom vi anser att framtidens stora bolag kommer att vara de som jobbar på ett klimatsmart sätt. Efter fyra år har vi dessutom fått ett namn som är känt i samband med klimatinvesteringar. Många tror på oss.

Hon menar att dagens stora etablerade företag är för långsamma att ställa om för hållbarhet och kommer antingen att bli utkonkurrerade av uppstickare eller köpa upp dem. Oavsett vilket blir det avkastning till startup-ägaren, det vill säga PBD.

– Det är ett sådan tryck på företag i dag att de ska arbeta klimatsmart att det bara är de som gör det som kommer att bli framtidens stora bolag i sina branscher, säger Heidi Lindvall.

Därmed inte sagt att alla kommer att lyckas. Ett par av portföljbolagen i fond 1 har redan gått i konkurs, däribland det svenska Hack Your Closet. Detta är en kalkylerad risk man får ta när man investerar såddkapital. I gengäld ska några få bolag gå desto bättre.

– Vi räknar med att bara 10-20 procent av våra portföljbolag kommer att ge positiv avkastning, men de som gör det ska ge upp till 30 gånger pengarna.

En investering snittar på cirka 10 Mkr, vilket är ganska mycket som såddkapital. När bolaget tagit sig vidare till uppskalningsstadiet och behöver mer pengar i en så kallad serie A-runda bjuds andra investerare in, men PBD följer med och tilläggsinvesterar för att försvara sin ägarandel.

– När vi säger att en fond är fullinvesterad i antal bolag finns det ungefär 40 procent kvar av pengarna. De behövs för tilläggsinvesteringarna, säger hon och fortsätter:

– Våra fonder har en löptid på tio år. Så vi behöver inte tänka på exit förrän tidigast 2030.

I fond 2 räknar PBD med att köpa 35-40 nya bolag där investeringen i varje blir lite större än i fond 1. Heidi, Hampus och Joel är de tre som har hand om bolagen och aktivt coachar dem med en kontakt per bolag minst varannan vecka. Lägg därtill de nästan 40 bolag som redan finns i portföljen. Snart blir det 80.

Hur hinner ni med?

– Vi delar upp bolagen mellan oss, vi har i dag drygt 10 var i dagsläget. Det kommer bli fler och visst jobbar vi hårt, men när bolagen kommer till uppskalningsfas minskar vårt aktiva arbete med dem, säger Heidi Lindvall.

Trots att PBD har sitt fäste i Malmö har inte en enda skånsk investering gjorts. De tre aktiva svenska bolagen som finns i portföljen är alla från Stockholm. De är Veat, Paebbl och Improvin’.

De tre grundarna träffades via inkubatorn Minc i Malmö och dess fond Fast Track Capital där Heidi Lindvall och Joel Larsson jobbade och Hampus Jakobsson investerade. År 2020 gick de samman och startade Pale Blue Dot, som är en benämning av jorden, som den kan se ut på avstånd från rymden.

Gunnar Wrede

Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.