tisdag 22 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

De tar bank-ID ut i världen

|  
|  

Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

Senast Rapidus skrev om Covr Security var i december 2017. Tidigare det året hade bolaget plockat in 10 miljoner kronor från affärsänglar till en internationell expansion. Därefter satte man i gång att testa sin säkerhetstjänst hos Bangkok Bank. Sju år senare har Covr gått live med sin produkt, bank-ID-appen Onyon.

– Det har verkligen tagit tid, men nu är vi äntligen live. Det har tagit tid att utveckla tjänsten, samtidigt som vi har samarbetat med två andra bolag inför lanseringen i Bangkok Bank. Det gör vi dock aldrig om, då samarbetet gjort att allt har dragit ut på tiden, säger Covr Securitys medgrundare Peter Alexanderson.

Covr grundades i Malmö i början av 2015 av tech-entreprenören Patrik Malmberg, som är bolagets vd, och IT-säkerhetsexperten Peter Alexanderson. Alexanderson var bland annat en av nyckelpersonerna bakom bankernas säkerhetssystem Bank-ID. Och det är just en internationell version av bank-ID som Covr Security jobbat med att utveckla.

– Vi säkrar upp användarens login i en app som styrs av en pinkod eller biometric-funktion som fingeravtrycks- eller ansiktsavläsare. Det unika med Onyon är att man får veta när någon obehörig försöker logga in och använda ens e-post, kreditkort eller internetbank, säger Peter Alexanderson.

Utöver Thailand håller Covr på att installera sin mjukvara hos en handfull banker i Mellanöstern och Afrika. Nästa marknad som bolaget siktar på är Kuwait. Fokus ligger på banker i länder där den tekniska utvecklingen står inför ett språng.

– Dessa marknader är betydligt enklare att komma in på än exempelvis den europeiska, då dessa länder tar större steg säkerhetsmässigt. Går du till en bank i Europa så har de redan en säkerhetslösning på plats. I år kommer vi att installera vår lösning på cirka tolv banker, varje affär är värd i snitt mellan 10 och 40 miljoner kronor, säger Peter Alexanderson.

Precis som 2017 kallar han Covr Securitys omsättning för blygsam. Den ligger på cirka 6 miljoner kronor per år. Men planen är att skala upp rejält nu och för att göra det siktar bolaget på att genomföra en nyemission på drygt 100 Mkr under hösten i år.

– Vi kommer att bli kassaflödespositiva i år och omsättningen kommer att öka till cirka 25 miljoner. 2025 tror vi att omsättningen landar på runt 100 miljoner, säger Peter Alexanderson.

Covr Security finns förutom i Malmö – där huvudkontoret ligger – även i Stockholm, Göteborg, Frankfurt, Dubai, Singapore och Palo Alto i Kalifornien. Sedan 2017 har bolaget gått från 12 till 20 anställda.

– Vi har aktivt arbetat med att hålla kostnaderna nere och därför har vi trimmat organisationen och fokuserat på ett färre antal vertikaler och marknader. Det är skönt att veta att mjukvaran ligger helt rätt i tid och fyller ett trängande behov, så nu ligger allt fokus på att skala upp verksamheten, säger Peter Alexanderson.

Martin Linderoth

Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.