torsdag 21 november 2024

inloggad som

Iconovo tar fram inhalator mot fetma

|  
|  

I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

Iconovo utvecklar inhalatorer och läkemedel mot bland annat kol och astma. Nu vill bolaget ta klivet in på den lukrativa marknaden för fetmaläkemedel. Iconovo har lämnat in en så kallad bred patentansökan för inhalerade GLP-1-receptoragonister, som används för behandling av fetma och typ 2-diabetes. Bolaget strävar efter att etablera sig med ett mer patientvänligt alternativ till dagens injektioner.

– Vad vi känner till finns det inga andra aktörer som arbetar med inhalerad fetmabehandling. Men det finns ett intresse att undersöka detta, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

De läkemedel mot fetma som finns i dag ges via injektioner. Novo Nordisks behandling Wegovy, Eli Lillys utmanare Zepbound och Mounjaro drar redan in miljarder. Novo Nordisks diabetesläkemedel Ozempic används också off label för viktminskning. Alla dessa läkemedel är så kallade GLP-1-agonister och utvecklades från början för typ 2-diabetes.

– Det finns gott om utrymme i marknaden. Novo Nordisk, Eli Lillys och Mounjaro skulle kunna vara intresserade av det vi gör, men det finns många fler. Vi ser det som vårt uppdrag att först och främst ta fram en riktigt bra inhalerbar GLP-1-produkt. Under tiden kommer vi att kunna arbeta upp intresset för att ingå ett licensavtal på produkten, säger Johan Wäborg.

Iconovos patentansökan för inhalerade GLP-1-receptoragonister adresserar en stor och snabbt växande marknad. Enligt Globaldata är den för närvarande värd 35 miljarder dollar årligen, med en förväntad tillväxt på 17 procent till 90 miljarder dollar 2029.

– Vi anser att en inhalerad GLP-1-behandling med likvärdig effekt har en given plats bland de valmöjligheter som bör finnas för patienter. Vi är ett av få bolag som kan utveckla detta och patent skyddar vår innovation inom området, säger Johan Wäborg.

Möjligheterna är alltså stora, men det kommer att dröja innan Iconovo får ta del av fetmakakan.

– Vi har för avsikt att ta en inhalerbar fetmabehandling till ett stadie precis innan det är dags att utföra första studien i människa. Det kan ta cirka två till tre år att nå preklinisk proof-of-concept. Vi kommer att kontrollera att läkemedel hamnar där det ska och att tillräckligt höga nivåer uppnås i blodet för att kunna ha lika god effekt som de läkemedel som i dag ges som injektioner. Vi kommer att kontrollera detta både in-vitro och in-vivo i lämpliga djurmodeller, säger Johan Wäborg.

Tidsspannet gör det svårt att sia om storleken på eventuella intäkter.

– Vår modell är att dels tjäna pengar på kortare sikt då inhalatorer med läkemedel utlicensieras, men vi förväntar oss också en royalty från läkemedelsförsäljning på längre sikt, säger han.

2022 omsatte Iconovo 17,1 miljoner kronor. Under fjolåret hade bolaget en försäljning på 7,1 Mkr och övriga intäkter kom bland annat från bidrag från Gates Foundation på 8,1 Mkr. Senast Rapidus intervjuade Johan Wäborg berättade han om Iconovos finansiella mål som innebär att bolaget ska uppnå lönsamhet under ett kvartal i år och under 2025, samt helårslönsamhet 2026.

– Dessa mål står fast, säger han.

First North-noterade Iconovo grundades 2013 när AstraZeneca lämnade Lund och har i dag ett börsvärde på drygt 162 Mkr. I slutet av förra året genomförde bolaget en riktad nyemission där företagsledaren och Systemair-grundaren Gerald Engström pumpade in 12,5 Mkr. Engström ökade då sitt aktieinnehav från 3,9 till 13,9 procent och är sedan dess Iconovos största aktieägare.

Martin Linderoth

I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.