fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Iconovo tar fram inhalator mot fetma

|  
|  

I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

Iconovo utvecklar inhalatorer och läkemedel mot bland annat kol och astma. Nu vill bolaget ta klivet in på den lukrativa marknaden för fetmaläkemedel. Iconovo har lämnat in en så kallad bred patentansökan för inhalerade GLP-1-receptoragonister, som används för behandling av fetma och typ 2-diabetes. Bolaget strävar efter att etablera sig med ett mer patientvänligt alternativ till dagens injektioner.

– Vad vi känner till finns det inga andra aktörer som arbetar med inhalerad fetmabehandling. Men det finns ett intresse att undersöka detta, säger Iconovos vd Johan Wäborg.

De läkemedel mot fetma som finns i dag ges via injektioner. Novo Nordisks behandling Wegovy, Eli Lillys utmanare Zepbound och Mounjaro drar redan in miljarder. Novo Nordisks diabetesläkemedel Ozempic används också off label för viktminskning. Alla dessa läkemedel är så kallade GLP-1-agonister och utvecklades från början för typ 2-diabetes.

– Det finns gott om utrymme i marknaden. Novo Nordisk, Eli Lillys och Mounjaro skulle kunna vara intresserade av det vi gör, men det finns många fler. Vi ser det som vårt uppdrag att först och främst ta fram en riktigt bra inhalerbar GLP-1-produkt. Under tiden kommer vi att kunna arbeta upp intresset för att ingå ett licensavtal på produkten, säger Johan Wäborg.

Iconovos patentansökan för inhalerade GLP-1-receptoragonister adresserar en stor och snabbt växande marknad. Enligt Globaldata är den för närvarande värd 35 miljarder dollar årligen, med en förväntad tillväxt på 17 procent till 90 miljarder dollar 2029.

– Vi anser att en inhalerad GLP-1-behandling med likvärdig effekt har en given plats bland de valmöjligheter som bör finnas för patienter. Vi är ett av få bolag som kan utveckla detta och patent skyddar vår innovation inom området, säger Johan Wäborg.

Möjligheterna är alltså stora, men det kommer att dröja innan Iconovo får ta del av fetmakakan.

– Vi har för avsikt att ta en inhalerbar fetmabehandling till ett stadie precis innan det är dags att utföra första studien i människa. Det kan ta cirka två till tre år att nå preklinisk proof-of-concept. Vi kommer att kontrollera att läkemedel hamnar där det ska och att tillräckligt höga nivåer uppnås i blodet för att kunna ha lika god effekt som de läkemedel som i dag ges som injektioner. Vi kommer att kontrollera detta både in-vitro och in-vivo i lämpliga djurmodeller, säger Johan Wäborg.

Tidsspannet gör det svårt att sia om storleken på eventuella intäkter.

– Vår modell är att dels tjäna pengar på kortare sikt då inhalatorer med läkemedel utlicensieras, men vi förväntar oss också en royalty från läkemedelsförsäljning på längre sikt, säger han.

2022 omsatte Iconovo 17,1 miljoner kronor. Under fjolåret hade bolaget en försäljning på 7,1 Mkr och övriga intäkter kom bland annat från bidrag från Gates Foundation på 8,1 Mkr. Senast Rapidus intervjuade Johan Wäborg berättade han om Iconovos finansiella mål som innebär att bolaget ska uppnå lönsamhet under ett kvartal i år och under 2025, samt helårslönsamhet 2026.

– Dessa mål står fast, säger han.

First North-noterade Iconovo grundades 2013 när AstraZeneca lämnade Lund och har i dag ett börsvärde på drygt 162 Mkr. I slutet av förra året genomförde bolaget en riktad nyemission där företagsledaren och Systemair-grundaren Gerald Engström pumpade in 12,5 Mkr. Engström ökade då sitt aktieinnehav från 3,9 till 13,9 procent och är sedan dess Iconovos största aktieägare.

Martin Linderoth

I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.