Vad hände egentligen när Mellby Gård drogs sig ur försäljningen av Academedia? Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som hände.
– I grund och botten kändes det inte bra. Den springande punkten var att vi ville ta ansvar för Academedia. När affären blev offentlig var det många upprörda känslor i bolaget, berättade Mellby Gårds vd Johan Andersson från scenen under gårdagens Rapidusfest i samarbete med Advokatfirman Vinge.
Roger Akelius uppgav i samband med affären att han ville förändra skolan i grunden och slopa aktieutdelningen, vilket i sin tur ledde till kritik från investerare.
– Det finns fler detaljer, bland annat en mängd myndighetsprövningar och att man skulle ta in nya styrelseledamöter som kanske inte röstas igenom vid extrastämman. Med det här stöket och Rogers alla uttalanden så kände vi att vi måste ta det här ansvaret och inte bara lämna det ifrån oss, säger Johan Andersson.
Enligt Mellby Gård-chefen var det Roger Akelius som tog initiativet till affären. Han kontaktade Mellby Gård och därefter diskuterades affären under några veckor, följt av några dagar i Spanien.
– Han är en stor filantrop och vi kom bra överens. Det har låtit som att bolaget bytte ägare över en middag, men så är det inte. Vi pratade igenom affären under en tid och när jag sedan läste de här uttalandena från Roger så höll jag på att sätta kaffet i halsen.
Hade affären gått igenom hade Mellby Gård fått 1,7 miljarder kronor för sina aktier. Pengar man alltså nu är utan.
– I en vågskål har vi en tillfredsställande köpeskilling och i den andra etik, moral och värderingar. Men vi är också medansvariga i det här, jag skyller inte på motparten. Vi skulle givetvis ha tagit fram en gemensam agenda och kommunikationsplan innan vi offentliggjorde affären. Man är alltid två parter i en affär.
Innan Johan Andersson blev kontaktad av Roger Akelius fanns det inga planer på att sälja Academedia. När Johan Andersson får frågan om man gjorde en felbedömning så håller han inte med helt.
– Roger är frispråkig och säger vad han tycker och tänker. Han har en syn på utdelning, att kraftigt begränsa den. Det berättade han redan när vi träffades i Spanien. Jag själv tycker att ett bolag ska dela ut pengar på sikt, men ser också logiken att begränsa eller slopa utdelning på medellång sikt. Och hittills har vi varit försiktiga med utdelning i Academedia.
Mellby Gård har alltså kvar ett innehav på cirka 24 procent i friskolekoncernen. Samtidigt har familjeföretaget innehav i flera olika branscher, bland annat mode, vattenrening, tätningslösningar och jordbruk.
Om Academedia-affären gått i lås, vad hade ni gjort för de 1,7 miljarderna?
– Vi klarar oss utan pengarna, det hade snarare varit ett bra kapitaltillskott. Men det hindrar oss inte från att nu genomföra stora satsningar på Kappahl inom ramen för cirkulära och hållbara modeller. Vi kommer också att göra investeringar i andra bolag samt helt nya investeringar, men det kan jag inte säga så mycket om, säger Johan Andersson.
Martin Linderoth