tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljonregn över skånska startups

|  
|  

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

Att det har varit svårt för många entreprenörer att hitta kapital är ingen hemlighet. Därför får man anta att beskedet från statliga Almi Invest tas emot med öppna armar. Almi Invest är en av Sveriges flitigaste techinvesterare med hundratals bolag i portföljen. Nu har man rest en tredje fondgeneration på cirka 1,6 miljarder kronor för investeringar under perioden 2024 – 2029. Syftet är i korta drag att stimulera en ökad tillväxt.

– Det här marknadskompletterande riskkapitalet hade egentligen behövts redan för ett år sedan, men det är verkligen glädjande att vi nu kan investera de här pengarna. Det har varit två tuffa år och nu börjar det äntligen lätta, säger Almi Invest Syds fondchef Alex Molvin. 

Almi Invest Syd arbetar med investeringar i tidig fas och verkar i Skåne och Blekinge län. Av de 1,6 miljarderna tillfaller totalt 126 miljoner kronor Almi Invest Syd, lika mycket som till exempel Almi Invest i Stockholm.

– Vi kommer att göra minst 20 investeringar under de kommande fem åren, men det kan bli betydligt fler än så. Vi håller fokus på det som regionen är stark på, det vill säga deep tech, life science, greentech, marinteknik, tech, food tech, industri och att kommersialisera forskning, säger Alex Molvin. 

Det är Tillväxtverket som beslutar om vilka som får förvalta myndighetens fonder. I början av året gav man klartecken och godkände sju regionala fonder och en nationell klimatfond för Almi Invests räkning. 

– Almi Invest Syd har varit med och backat skånska tillväxtbolag som Bonesupport, Acconeer och Debricked. Vi kommer att avisera nyinvesteringar inom kort, säger Alex Molvin. 

Förra året genomförde Almi Invest investeringar i totalt 137 företag till ett värde av 233 Mkr. Av genomförda investeringar avsåg 80 Mkr nyinvesteringar i 29 företag och 153 Mkr följdinvesteringar i 108 företag. Det sammanlagda resultatet från riskkapitalverksamheten uppgick 2023 till minus 237 Mkr, vilket kan jämföras med minus 37 Mkr året innan.

Martin Linderoth

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.