onsdag 20 november 2024

inloggad som

Miljonregn över skånska startups

|  
|  

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

Att det har varit svårt för många entreprenörer att hitta kapital är ingen hemlighet. Därför får man anta att beskedet från statliga Almi Invest tas emot med öppna armar. Almi Invest är en av Sveriges flitigaste techinvesterare med hundratals bolag i portföljen. Nu har man rest en tredje fondgeneration på cirka 1,6 miljarder kronor för investeringar under perioden 2024 – 2029. Syftet är i korta drag att stimulera en ökad tillväxt.

– Det här marknadskompletterande riskkapitalet hade egentligen behövts redan för ett år sedan, men det är verkligen glädjande att vi nu kan investera de här pengarna. Det har varit två tuffa år och nu börjar det äntligen lätta, säger Almi Invest Syds fondchef Alex Molvin. 

Almi Invest Syd arbetar med investeringar i tidig fas och verkar i Skåne och Blekinge län. Av de 1,6 miljarderna tillfaller totalt 126 miljoner kronor Almi Invest Syd, lika mycket som till exempel Almi Invest i Stockholm.

– Vi kommer att göra minst 20 investeringar under de kommande fem åren, men det kan bli betydligt fler än så. Vi håller fokus på det som regionen är stark på, det vill säga deep tech, life science, greentech, marinteknik, tech, food tech, industri och att kommersialisera forskning, säger Alex Molvin. 

Det är Tillväxtverket som beslutar om vilka som får förvalta myndighetens fonder. I början av året gav man klartecken och godkände sju regionala fonder och en nationell klimatfond för Almi Invests räkning. 

– Almi Invest Syd har varit med och backat skånska tillväxtbolag som Bonesupport, Acconeer och Debricked. Vi kommer att avisera nyinvesteringar inom kort, säger Alex Molvin. 

Förra året genomförde Almi Invest investeringar i totalt 137 företag till ett värde av 233 Mkr. Av genomförda investeringar avsåg 80 Mkr nyinvesteringar i 29 företag och 153 Mkr följdinvesteringar i 108 företag. Det sammanlagda resultatet från riskkapitalverksamheten uppgick 2023 till minus 237 Mkr, vilket kan jämföras med minus 37 Mkr året innan.

Martin Linderoth

Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.