fredag 12 april 2024

inloggad som

Mer kapital till skånska bolag

De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.

Synact Pharma i Lund har en hårresande börsresa bakom sig. Efter en misslyckad fas 2-studie förra året föll aktien från 120 kronor till 15 kronor över en natt. Kort därpå aviserade bolaget en riktad nyemission till amerikanska Heights Capital Management som kunde köpa aktier till en bråkdel av det tidigare priset.

Nu meddelar bolaget att ytterligare en riktad nyemission görs på 49 miljoner kronor, bland andra till Sanos Group, en dansk CRO, alltså ett företag som utför studier för kunders ränkning. Storägaren Thomas Ringberg deltar med minst 2 Mkr och även ledningsgruppen tecknar sig.

Emissionen aviserades efter börsens stängning på tisdagen och teckningskursen fastställdes genom ett så kallat accelererat bookbuildingförfarande för börsens öppnande i dag på onsdagen. När börsen öppnade steg aktien med 25 procent och fortsatte sedan upp.

Pengarna ska täcka fullföljandet av en fas 2-studie av en kandidat mot kronisk inflammation, bland annat reumatism.

Enersize, ett företag som genom sammanslagningar blivit finskt men som har hela verksamheten i Lund, aviserar en företrädesemission på 16 Mkr.

Bolaget energieffektiviserar tryckluftsprocesser i industrin. Hela 10 procent av energianvändningen i industrin avser tryckluft och Enersize påstår sig kunna reducera dessa 10 procent till hälften genom mjukvara som optimerar processerna.

– Pengarna ska användas till att expandera nu när det kommer nya miljödirektiv som till exempel CSRD. Vi räknar med kraftigt ökad efterfrågan på våra tjänster, säger vd Johan Olsson till Rapidus.

Bolaget tar ett brygglån på 2 Mkr fram till dess att emissionspengarna kommer in, vilket tyder på pressad likviditet i bolaget. Emissionen är garanterad till 80 procent och medför en utspädning på 60 procent. Aktien föll med 20 procent på onsdagen.

Gunnar Wrede

De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.