fredag 12 april 2024

inloggad som

“Investeringsklimatet tinar upp”

|  
|  

Enligt investerarnätverket Connects årliga investerarbarometer är investeringsviljan på väg tillbaka hos Sveriges affärsänglar, efter en avvaktande period.

Connects Investerarbarometer baseras på en årlig enkät med svenska affärsänglar knutna till nätverket. I år har 94 affärsänglar svarat på enkäten och enligt Connect pekar alla kurvor uppåt. Fyra av fem tillfrågade uppger att de planerar att investera lika mycket eller mer under det kommande året som under de senaste tolv månaderna. Totalt sett rör det sig om ett kapital på 181 miljoner kronor som respondenterna planerar att investera.

På en indexskala på 100, där de som räknar med att minska sina investeringar det närmaste året lander under 50, och de som räknar med att öka investeringarna hamnar över jämviktsläget 50, är siffran nu 59.

– Affärsänglar finns inte registrerade någonstans, så våra medlemmar är de enda som kan ge en samlad bild av klimatet kring startup-investeringar. Det är väldigt glädjande att se att investerarhumöret har vänt, säger Jonatan Tops som ansvarar för Connects Investerarbarometer.

Undersökningen visar också att affärsänglarna bedömer det allmänna ekonomiska läget som mer gynnsamt nu än för ett år sedan, vilket påverkar investeringsviljan positivt. Men de viktigaste faktorerna som ökar investeringsviljan är enligt Connect bolagens värderingar, dealflow och samhällsnytta.

– Undersökningen är gjort i hela landet och det är väldigt likartade svar i alla regioner, främst Stockholm, Göteborg och Skåne. Kvinnliga investerare är aningen mer pessimistiska, sa Jonatan Tops när barometern presenterades på Skåne Capital Day på onsdagen.

Emiliano Strauss
Gunnar Wrede

Enligt investerarnätverket Connects årliga investerarbarometer är investeringsviljan på väg tillbaka hos Sveriges affärsänglar, efter en avvaktande period.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.