torsdag 21 november 2024

inloggad som

Svenska arkitekter lider också

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

Svenska arktiektbyråer med verksamhet i Skåne ser ännu ingen ljusning i orderläget. Den största firman, White Arkitekter, förväntar en ljusning tidigast i sista kvartalet i år.

– Vi ser ännu ingen vändning i orderläget, säger Alexandra Hagen, koncernchef på White.

Bilden hon tecknar är att det finns fler projekt att lämna anbud på, framför allt i Stockholm, men att det är fortsatta utmaningar med uppdrag som inte sätts i gång. Det är fortsatt bra fart på statliga och kommunala uppdrag, men när det gäller kontor och bostäder står det still.

– Den marknaden har gått i ide, säger hon.

Hon pekar på att de förväntade räntesänkningarna är avgörande för att bostadsmarknaden ska lossna. 

– Bostäder måste börja säljas och bostadspriserna måste fortsätta en positiv trend uppåt för att nybyggen ska sättas i gång.

När det gäller kontorslokaler är det inte bara konjunkturen som spelar in.

– Under pandemin etablerades hemmajobbandet och det har ju fortsatt. Nu anpassar företagen sina lokaler efter det. Det i kombination med indexhöjningarna av hyrorna innebär att det uppstår vakanser för fastighetsbolagen, säger hon och fortsätter:

– Jag tror vi kommer att börja rita bostäder igen i slutet av detta år. Sedan tar det minst ett år för byggena att sättas i gång. Så en nystart i bostadsbyggandet ligger ungefär två år fram i tiden.

White gjorde nedskärningar redan för ett år sedan för att anpassa kostnaderna efter efterfrågan. Alexandra Hagen tror att många arkitektfirmor kommer ha det fortsatt tufft under våren.

Fojabs kontorschef i Malmö Carl Kylberg säger att det nu är affärsområdet för samhällsbyggande som genererar affärer.  

– Vi går lite mot strömmen, det finns ingen annan kollega i branschen som jag har hört säga att det går bra. För oss har det vänt efter en dipp i höstas och jag har börjat återanställa folk som jag tidigare sa upp. Vi har tappat jättemycket i bostadsbyggandet, ställt om till samhällsbyggande och satsar på vård, skolor och säkerhetsklassade byggnader. Det har gjort att orderingången just nu är okej, men det finns fortfarande många investeringssvårigheter hos våra beställare. Bankräntorna slår helt enkelt ut kalkylerna, säger Carl Kylberg på Fojab.

Han får medhåll från Emma Nilsby, Tengboms kontorschef i Malmö, som också påverkas av räntorna. 

– Det är tufft precis som förra året och vi ser fortfarande ingen direkt ljusning. Vi har flera mindre projekt, men de stora projekten kommer inte i gång. Vi väntar in räntesänkningar och hoppas att de får i gång marknaden under året. En lägre ränta är den största faktorn som avgör om vi får se en ljusning framöver. Samtidigt har vi en enorm prispress i vår bransch vilket påverkar lönsamheten, säger hon.

Rapidus har även kontaktat de skånska regioncheferna för Krook & Tjäder, Tyréns och Sweco, som alla avböjer att kommentera den rådande konjunkturen.

Martin Linderoth
Gunnar Wrede

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?