fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svenska arkitekter lider också

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

Svenska arktiektbyråer med verksamhet i Skåne ser ännu ingen ljusning i orderläget. Den största firman, White Arkitekter, förväntar en ljusning tidigast i sista kvartalet i år.

– Vi ser ännu ingen vändning i orderläget, säger Alexandra Hagen, koncernchef på White.

Bilden hon tecknar är att det finns fler projekt att lämna anbud på, framför allt i Stockholm, men att det är fortsatta utmaningar med uppdrag som inte sätts i gång. Det är fortsatt bra fart på statliga och kommunala uppdrag, men när det gäller kontor och bostäder står det still.

– Den marknaden har gått i ide, säger hon.

Hon pekar på att de förväntade räntesänkningarna är avgörande för att bostadsmarknaden ska lossna. 

– Bostäder måste börja säljas och bostadspriserna måste fortsätta en positiv trend uppåt för att nybyggen ska sättas i gång.

När det gäller kontorslokaler är det inte bara konjunkturen som spelar in.

– Under pandemin etablerades hemmajobbandet och det har ju fortsatt. Nu anpassar företagen sina lokaler efter det. Det i kombination med indexhöjningarna av hyrorna innebär att det uppstår vakanser för fastighetsbolagen, säger hon och fortsätter:

– Jag tror vi kommer att börja rita bostäder igen i slutet av detta år. Sedan tar det minst ett år för byggena att sättas i gång. Så en nystart i bostadsbyggandet ligger ungefär två år fram i tiden.

White gjorde nedskärningar redan för ett år sedan för att anpassa kostnaderna efter efterfrågan. Alexandra Hagen tror att många arkitektfirmor kommer ha det fortsatt tufft under våren.

Fojabs kontorschef i Malmö Carl Kylberg säger att det nu är affärsområdet för samhällsbyggande som genererar affärer.  

– Vi går lite mot strömmen, det finns ingen annan kollega i branschen som jag har hört säga att det går bra. För oss har det vänt efter en dipp i höstas och jag har börjat återanställa folk som jag tidigare sa upp. Vi har tappat jättemycket i bostadsbyggandet, ställt om till samhällsbyggande och satsar på vård, skolor och säkerhetsklassade byggnader. Det har gjort att orderingången just nu är okej, men det finns fortfarande många investeringssvårigheter hos våra beställare. Bankräntorna slår helt enkelt ut kalkylerna, säger Carl Kylberg på Fojab.

Han får medhåll från Emma Nilsby, Tengboms kontorschef i Malmö, som också påverkas av räntorna. 

– Det är tufft precis som förra året och vi ser fortfarande ingen direkt ljusning. Vi har flera mindre projekt, men de stora projekten kommer inte i gång. Vi väntar in räntesänkningar och hoppas att de får i gång marknaden under året. En lägre ränta är den största faktorn som avgör om vi får se en ljusning framöver. Samtidigt har vi en enorm prispress i vår bransch vilket påverkar lönsamheten, säger hon.

Rapidus har även kontaktat de skånska regioncheferna för Krook & Tjäder, Tyréns och Sweco, som alla avböjer att kommentera den rådande konjunkturen.

Martin Linderoth
Gunnar Wrede

Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.