tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.

Ministerns argument är att ökade försvarsintressen i Östersjön riskerar att konkurrera med havsvindkraftens intressen. En studie från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI från 2022 – titulerad ”Möjligheter till samexistens mellan Försvarsmaktens verksamhet och utbyggd vindkraft” – pekar ut några exempel.

Bland annat kan vindkraftverken påverka försvarssystem som radar, radiokommunikation, signalspaning och undervattenssensorer. Ju större vindkraftverk, desto större risk för att de blockerar eller reflekterar elektromagnetiska signaler och skapar radareko. Det kan försvåra för spaningsradarsystem att upptäcka och följa små mål i närheten av vindkraftverk. 

Dessutom bedömer studieförfattarna att försvarets behov av att öva på lågflygning med stridsflygplan har ökat. Det har fått Försvarsmakten att ta större ytor i anspråk, i vissa fall på platser där ny havsvindkraft planerats.

Den här bilden delas inte av något vindkraftsbolag som Rapidus talat med. 

– Svenska försvaret har på egen hand inte släppt förbi så många nya havsvindsprojekt. Men tittar man på andra Nato-länder i Östersjön byggs det på bra. Många av våra grannländer i Nato är också EU-medlemmar och för EU är utbyggd vindkraft en del av säkerhetspolitiken. Sveriges medlemskap kan nog verka i båda riktningar, säger Magnus Jiborn, vd för Kustvind. 

Trelleborgs-baserade Kustvind har planer på att bygga mellan 25 och 33 turbiner utanför Skurup och Trelleborgs kust, men har inte lyckats komma överens med kommunerna ännu. 

Lite längre ut, söder om Trelleborg och Ystad, har danska jätten Ørsted också långtgående planer på att bygga en havsvindpark. Bolaget, som ju majoritetsägs av en Nato-medlem i danska staten, är vana vid att bygga i Nato-länder. 

– Vi är för det första glada att Sverige gått med i Nato. Ørsted är ju redan aktivt i många andra Nato-länder i Östersjön och Nordsjön. Vår största kapacitet har vi i Storbritannien, Tyskland och Danmark. Nu bygger vi i Polen, relativt nära ryska gränsen, säger Magnus Demervall, ansvarig för Ørsteds public affairs i Sverige, och fortsätter: 

– Dessa länder har ett väldigt nära samarbete med andra försvarsmakter inom Nato. Vi tror att vi kan använda Sveriges inträde både för att utbyta information och tekniska lösningar som vi redan har på plats i andra Nato-länder.

Han får medhåll från Emelie Zakrisson, som ansvarar över utvecklingen av ny havsvindkraft på OX2. Det börsnoterade Stockholmsbolaget utvecklar projektet Triton, även det söder om Ystad, tillsammans med Ikea-sfärens Ingka Investments. 

– Sveriges inträde i Nato banar väg för samarbeten kring gemensamma intressen över Östersjön, till exempel för att förbättra radarbilder. Vi är positiva medlemskapet och ser att havsvind kan samexistera med försvarsintressen. Titta bara på all den utbyggnad som sker i Nato-länder i Östersjön, säger Emelie Zakrisson.

Per Witalisson – vd för Eolus Vind, som bland annat vill bygga en vindkraftspark i grundområdet Sjollen i Öresund mellan Saltholmen och Lommabukten – hoppas också att Sverige kan dra lärdomar från andra Nato-länder som i dag satsar stort på havsbaserad vindkraft. 

– Samverkan och dialog behövs förstås med försvaret, precis som idag, och dessa processer behöver förtydligas och effektiviseras. Då kan havsbaserad vindkraft till och med bidra till att stärka Sveriges försvarsförmåga, exempelvis genom att kompletterande utrustning installeras i anslutning till anläggningen, säger Per Witalisson. 

Faktum är att det är oklart hur stort hinder Försvarsmakten egentligen utgjort för utbyggnaden av havsvindkraften. FOI:s studie från 2022 konstaterar att: ”Å ena sidan uttrycker de privata bolagen och ett antal offentliga aktörer att Försvarsmakten utgör ett stort hinder för utbyggnad av vindkraft. Å andra sidan visar statistiken att Försvarsmakten inte utgör orsak för någon särskilt stor del av de ansökningar som får avslag.” 

Studien fastslår att det behövs en nationell samordning för försvaret och havsvindens samarbete. Den rekommenderar även beslutsfattare att studera exempel från andra länder. Magnus Jiborn från Kustvind är inne på samma spår. 

– Flera länder har statliga system där man genom auktionsförfarande säljer rätten att bygga vindkraftverk på platser där staten redan har gjort en grundläggande planering och löst intressekonflikterna redan från början, säger han och fortsätter:

– Svenska försvaret säger själv att man kan leva med viss utbyggnad av havsvind, men inte överallt. Det måste ske genom en strukturerad process. I dag är det vilda västern i Sverige, det är upp till enskilda projektörer att söka tillstånd och varje projekt bedöms för sig, vilket gör det svårt för försvaret att förutsäga hur projekten sammantaget påverkar försvarsintresset, säger Magnus Jiborn.

Cajsa Jonasson
Emiliano Strauss

Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Invisio är inställt på upprustning

    Det danska försvarsteknikbolaget Invisio rusar på börsen. Precis som skånska Mildef och Advenica gynnas bolaget av den pågående upprustningen av europeiska och globala försvar.

  • Insynspersoner vräker ut aktier

    Mildefs grundare Marianne Trolle och ordförande Björn Karlsson säljer aktier i bolaget för totalt cirka 325 miljoner kronor. Affärerna har gjorts samtidigt som fler insynspersoner sålt. Nu bildas en stiftelse för ”ett motståndskraftigt samhälle”.

  • “USA inte prioriterat längre”

    – USA är inte längre en prioriterad marknad, säger Daniel Ljunggren, vd för försvars-IT-företaget Mildef. I gengäld ser han bättre tillväxtmöjligheter än någonsin i Europa och aktien går som en raket.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Qvantum tar in 1,2 miljarder – vill värma upp hela Europa

    Värmepumpsföretaget Qvantum storsatsar under 2025. Med en rejäl kapitalinjektion ska produktionen öka och visionen om värmepumpar på kontinenten förverkligas.

  • Eolus säljer prestigeprojekt i USA

    Malmöbaserade Eolus Vind säljer batterilagringsprojektet Pome i Kalifornien. Affären är värd dubbelt upp av Eolus börsvärde, och beskedet om affären har fått aktien att rusa.

  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Alla vill åka med på Mildefs resa

    Försvars-IT-företaget Mildef i Helsingborg gör ett förvärv som nästan fördubblar koncernens storlek. På onsdagskvällen utökade bolaget den nyemission som ska delfinansiera förvärvet. – Intresset är jättestort, säger vd Daniel Ljunggren.

  • Uppåt för skånsk försvarsindustri

    IT-bolaget Mildef i Helsingborg har fått en av sina enskilt största ordrar, värd 200 miljoner kronor. Och Malmöbolaget Advenica har fått ett viktigt Nato-godkännande.

  • Mycket pekar rätt för Mildef

    Höjda finansiella mål, en stororder, rekommendationer i media och bland aktiemäklare. Har det börjat lossna för Mildef i Helsingborg? Så här svarar bolaget.