fredag 12 april 2024

inloggad som

Han vill investera i nystartade spelutvecklare

Intresset för investeringar i spelutveckling är i botten vilket hotar innovationskraften. Det säger Erik Robertson som kämpar för att resa kapital till investeringsbolaget Nordic Game Ventures.

I slutet av 2022 stängde Nordic Game Ventures sin första fond. Nu pågår kapitalanskaffningen till en andra och större fond, med sikte på att säkra spelbranschens återväxt och innovationskraft.

Bakom det delvis Malmöbaserade investeringsbolaget ligger Erik Robertson, annars mest känd för spelkonferensen Nordic Game Conference i Malmö, tillsammans med den finske spelveteranen Timo Ylikangas.

– Vi investerar minoritetsintressen i bolag i tidiga skeden inom spelutveckling, teknologi för spelutveckling samt inom applikationer av spelteknologi och metoder på andra områden, till exempel hälsa och utbildning. Vi begränsar oss i dag till Norden, säger Erik Robertson.

Nordic Game Ventures första fond öppnades 2019 och drog in motsvarande drygt 11 miljoner kronor. Fonden är stängd och den sista investeringen gick till Malmöbaserade spelutvecklaren Undone Games.

De andra skånska innehaven är Helsingborgsbolaget Localize Direct, som hjälper spelutvecklare att anpassa spel till olika marknader och språk, samt avknoppningen Gridly. Fonden investerade också i det nu konkursade Malmöbolaget Akribian, som utvecklade ett matematikspel. Totalt investerade fonden i fem svenska och sex finska bolag.

– Spelbranschen brukade vara helt oberoende av konjunkturen. Men de strålande succéerna under pandemin, plus pandemiårens “billiga pengar” och börsnoteringar, ledde till värderingar och en uppköpshysteri som vi nu ser en rejäl rekyl på, säger Erik Robertson.

Fokus ligger nu på att förvalta den första fondens innehav och samtidigt skaffa kapital till en andra fond, tänkt att bli avsevärt större än den första. Planerna på en andra fond kunde Rapidus ursprungligen berätta om redan för två år sedan. Erik Robertson hoppades då att den skulle vara igång inom ett år.

– För att resa en sådan fond behöver man ankarinvesterare som sätter in rätt många miljoner. De kan ha långa beslutsprocesser, men främst av allt vill de först lära känna och följa dig under ett par år. Vi har sedan länge nära kontakter med flera sådana investerare, men klimatet är ju lite trögt nu, säger han.

Han tillägger att, även om spelbranschen fortsatt uppvisar fina försäljningssiffror, är det i dag svårare för nya spelbolag att hitta kapital jämfört med vilken startup som helst.

– Innovationstrycket i sektorn är kraftigt hotat och håller på att ta allvarlig skada i fråga om återväxten. Därför lovar vi att satsa i minst en riktig nystart för varje miljon euro vi reser för vår andra fond.

Ola Nilsson

Intresset för investeringar i spelutveckling är i botten vilket hotar innovationskraften. Det säger Erik Robertson som kämpar för att resa kapital till investeringsbolaget Nordic Game Ventures.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.