fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hon är ny bas för SEB i Skåne

|  
|  

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.

Maria Kjaer har tagit över posten som distriktschef i Skåne efter Veine Svensson, som efter nästan 15 år gått vidare i banken för att leda ett projekt kring ekonomisk brottslighet.

Maria Kjaer är en äkta långvägare som började som sommarvikarie direkt efter gymnasiet under tidigt 1990-tal. Efter en tjänstledighet för ekonomistudier i London kom hon tillbaka till Skåne och till banken och har varit den trogen sedan dess. Det finns snart sagt inget hörn av vårt landskap som hon inte kan efter att ha varit kontorschef på SEB på Ideon i Lund, Eslöv, Hörby, Landskrona, Kristianstad och senast i Helsingborg.

– Man får nog säga att jag har en gedigen erfarenhet av både bankverksamhet och Skåne. Det finns ingen roll som jag inte har haft inom kontorsrörelsen, säger hon.

Några siffror på Skånedistriktets storlek i förhållande till andra distrikt i SEB-koncernen får vi inte, men Skåne är ett av åtta distrikt i banken och Maria Kjaer rapporterar till Jonas Svärling som är ansvarig för retail i Sverige. Han rapporterar i sin tur till Jonas Söderberg som är divisionschef, sitter i koncernledningen och i sin tur rapporterar till koncernchef Johan Torgeby.

Hur som helst betraktas Malmökontoret, varifrån distriktet styrs, som en ”hub” i banken. Det är en folkrik region med ett livligt näringsliv.

Hennes slagord är att addera värde för samhället och kunderna, samt att slå vakt om att SEB ska vara en bra arbetsgivare.

– Vi är priviligierade här som har både ett blomstrande näringsliv med en stor innovationskraft och universitet och högskolor. Tillsammans med den offentliga sektorn kan vi göra Skåne ännu bättre, säger hon.

Bankens sätt att bidra till detta är mångfacetterat. Det gäller allt från rådgivning och finansiering till olika nätverkssamarbeten som till exempel med Connect och Styrelseakademien.

Banker är dock vanligen inte med på startupscenen, där främst riskkapital efterfrågas. En bank finansierar med lån, och för att få lån bör ett företag kunna visa upp ett positivt kassaflöde.

Konjunkturen har varit tuff för många det senaste året, med inflation och räntehöjningar. Hur mår era kunder?

– Kunderna mår bra, och det gäller både företag och privatpersoner. Visst drar både hushåll och företag ned på kostnaderna, men det är för det mesta inget alarmerande. Det finns faktiskt marginaler att ta av, bland annat eftersom kunderna tagit höjd för ett högre ränteläge redan när räntan var låg. Däremot skulle jag bli orolig om arbetslösheten skulle börja stiga.

I slutet av året flyttar SEB sitt Malmökontor från det anrika bankpalatset på Östergatan till fastigheten Canvas, granne med Malmö Live.

– Här på Östergatan är det fint, men vi får betydligt mer ändamålsenliga lokaler i Canvas för en modern bankverksamhet, säger Maria Kjaer.

Gunnar Wrede

SEB är av tradition de stora företagens bank. Men Maria Kjaer, sedan årsskiftet ny distriktschef för SEB i Skåne, hävdar att den bilden är förlegad. Hon tar över SEB-rodret i syd med en passion för innovation och nyföretagande.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.