fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AW med en offensiv försvarsindustri

Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.

Rapidus bjöd tillsammans med Mildef in till after work i Helsingborg på onsdagskvällen och mönstrade en panel med Marie Bengtsson, vd för Avdenica och medlem i styrelsen för SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagens branschorganisation; Daniel Ljunggren, vd för Mildef och Bert Nordberg, vice ordförande i Saab.

Saab har idag 22.000 anställda runtom i världen och snart även i Landskrona där företaget ska tillverka komponenter till fartyg och ubåtar. Man kommer att nyanställa 20 personer, men det kan bli mer.

– Vi ser stora möjligheter för fabriken i Landskrona att expandera i framtiden. Det är en framåtblickande stad, sa Bert Nordberg.

Panelen såg överlag stora möjligheter för företag i Skåne att växa i samband med den upprustning som politikerna nu förväntar sig ska gå mycket snabbt. Mildef har ökat omsättningen med 36 procent i snitt varje år sedan 2018.

– Faktum är att Mildef inte alltid gynnas av en väpnad konflikt eftersom våra produkter bygger defensiv förmåga på sikt. Därför har vi ännu inte sett effekten av kriget i Ukraina, sa Daniel Ljunggren (t.v.), som tog över vd-posten i maj 2023.

Hela panelen var enig om att uppskalningen av försvarsbudgeten till Nato-kravet på 2 procent av BNP är en utmaning för branschen – inte minst när det gäller att hitta personal.

– Vi kommer från låga nivåer och ökar så fort vi kan. Men det kommer att ta tid, sa Daniel Ljunggren.

Alla tre menade också att det finns väldigt mycket att göra inom civilförsvaret och att stärka företagens egen säkerhet. Sverige bör bland annat bli självförsörjande på el, samtidigt som vindkraftbolagen kan räkna med att det blir svårare att få tillstånd för havsbaserade verk efter Nato-inträdet.

– Därför måste vi avsätta mark och ge tillstånd för vind- och solkraft. Idag gäller veto i varje kommun, vi måste tänka om, sa Bert Nordberg, som tidigare satt i danska vindkraftsjätten Vestas styrelse.

– Det är inte bara krigshot utan vi ser gång på gång hur cyberattacker slår mot viktiga samhällsfunktioner. Frågan är inte om utan när vi blir hackade och hur vår plan ser ut då, sa Marie Bengtsson.

Även startups har chansen när det gäller försvarsindustrin. Entreprenören Elias Mibesjö presenterade sitt bolag Flexotrap som Rapidus tidigare skrivit om. Med mobila kulfång vill han bidra till att ta hand om en del av de 15 ton bly som jägare och myndigheter skjuter ut i svenska marker varje år. Han vittnade om att det inte är helt enkelt att sälja till Försvarets materielverk och Fortifikationsverket när deras produkt hamnar lite mittemellan.

– Vi letar hela tiden efter duktiga startups där vi kan gå in som delägare. Om det går bra kan vi köpa dem och komma över både teknik och personal. Det är en väg framåt för oss på Saab. Vi ska inte glömma att det finns 44.000 lediga ingenjörsjobb ute i Europa, sa Bert Nordberg.

– För vår del gäller det att vi måste anställa svenska medborgare som dessutom ska vara säkerhetsklassade. Det gäller att vara seriös och uthållig för att lyckas. Vi har vunnit affärer på att ta fram nya produkter som ska certifieras och det kan ta tre till fem år, sa Marie Bengtsson.

Försvarsindustrin är kapitalintensiv och det har tidigare varit svårt att få svenska investerare att satsa, men det geopolitiska läget de senaste åren har fått pendeln att svänga, enligt panelen.

– Silicon Valley byggdes med försvarspengar, det är en enorm möjlighet för startups att det nu kommer in militära pengar. Det finns en innovationsfond inom Nato och en annan inom EU, berättade Bert Nordberg.

Text: Sölve Dahlgren
Bild: Emil Malmborg

Fler bilder från minglet:

Oskar Nordbladh, Svensk Exportkredit AB

Saab flaggar för en möjlig expansion för ubåtsfabriken i Landskrona, utöver vad som tidigare kommunicerats. Det avslöjade Saabs vice ordförande Bert Nordberg på Rapidus AW med försvarsindustrin på onsdagen. Hela panelen ser stora skånska möjligheter inom försvar och säkerhet. Även för civila företag och startups.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Europa alltför beroende av USA:s IT”

    Den Malmöbaserade cybersäkerhetsjätten Orange Cyberdefense Sweden gynnas av den digitala upprustningen. Men beroendet av USA:s techjättar har blivit ett stort orosmoln, säger vd Kåre Nordström.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Skånska företag växer med försvaret

    Rapidus har nosat upp 18 skånska bolag som levererar teknik och kompetens till en växande försvarssektor. Tillsammans omsätter bolagen över 14 miljarder kronor. Här är listan.

  • Bertin Exensor växer i skuggan av världsläget

    Bertin Exensor rider på försvarsvågen och har tredubblat omsättningen sedan 2020. Nya ramavtal i Norden kan ge affärer för hundratals miljoner. 

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • IT-profilen vill sälja drönare

    Drone as a Service, DaaS, är den nya affärsidén bakom Sebastian Merlövs nystartade bolag. – Sverige och Europa kommer att behöva tillverka miljontals drönare. Nu har vi startat ett bolag som ska se till att det händer, säger han.

  • Invisio är inställt på upprustning

    Det danska försvarsteknikbolaget Invisio rusar på börsen. Precis som skånska Mildef och Advenica gynnas bolaget av den pågående upprustningen av europeiska och globala försvar.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Insynspersoner vräker ut aktier

    Mildefs grundare Marianne Trolle och ordförande Björn Karlsson säljer aktier i bolaget för totalt cirka 325 miljoner kronor. Affärerna har gjorts samtidigt som fler insynspersoner sålt. Nu bildas en stiftelse för ”ett motståndskraftigt samhälle”.

  • “USA inte prioriterat längre”

    – USA är inte längre en prioriterad marknad, säger Daniel Ljunggren, vd för försvars-IT-företaget Mildef. I gengäld ser han bättre tillväxtmöjligheter än någonsin i Europa och aktien går som en raket.