onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tictac mot nya höjder

|  
|  

Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.

TicTac har gått från ett småskaligt e-learningföretag till en av norra Europas ledande leverantörer av digitala utbildningsplattformar och utbildningar. Bolaget utvecklar plattformar och helhetslösningar för digitalt lärande för företag och organisationer, inom det så kallade edtech-segmentet.

2022 klev Tictac in på de danska och tyska marknaderna genom förvärv av bolagen Key2Know i Danmark och Interlake i Tyskland. Det året omsatte Tictac 220 Mkr, vinsten landade på 37 Mkr.

– 2023 omsatte vi 267 miljoner med 34 miljoner i vinst, vilket vi är riktigt nöjda med då fjolåret var ett positionerings- och investeringsår. Förra året låg fokus på att slå ihop Tictac, Key2Know och Interlake till ett varumärke. Det har vi lyckats med och det går riktigt bra på samtliga marknader, säger Tictacs vd och företagsbyggare Carolina Faxe.

Enligt henne kommer den organiska tillväxten att fortsätta i år, med bibehållen lönsamhet.

– I år flyger vi ur startblocken och gällande årets omsättning så tror jag att vi kommer att bryta 300-miljonersvallen med råge. Vi behåller fokus på Tyskland ett tag till. Visst sneglar vi på ytterligare förvärv, men den tyska marknaden är så stor och har så pass stor potential att vi inte vill slarva där, säger Carolina Faxe.

Samtidigt nämner hon Frankrike, Italien, Spanien, Benelux-länderna och Schweiz som potentiella framtida marknader. Carolina Faxe menar att det är förvånansvärt många företag och organisationer som fortfarande inte har börjat sin digitaliseringsresa på ett effektivt sätt och framtiden för Tictac ser därför ljus ut. Något som kan lyfta Tictac ytterligare är att bolaget hakat på AI-trenden i ett tidigt skede.

– Det finns en enorm potential i AI, för Tictacs del exempelvis när det gäller video- och bildproduktion och översättningar, säger Carolina Faxe.

Tictac har i dag runt 3.500 kunder, över en miljon slutanvändare och totalt cirka 70 anställda. När Carolina Faxe köpte bolaget 2009 hade man tre anställda och 3 Mkr i omsättning. På 15 år ser Tictac därmer ut att växa med 10.000 procent. Och bolaget har gått med vinst varje år.

I dag äger Carolina Faxe tillsammans med bolagsledningen 40 procent av Tictac, resterande 60 procent av aktierna köptes 2021 av den brittiska riskkapitaljätten Bridgepoint för cirka 60 Mkr.

– Då fick vi de finansiella musklerna som möjliggjorde förvärven och det är genom samarbetet med Bridgepoint som vi har lyckats att integrera verksamheterna på ett bra sätt och bygga upp organisationen, säger Carolina Faxe.

Martin Linderoth

Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.