onsdag 17 april 2024

inloggad som

24 miljoner till kirurgisk symaskin

|  
|  

Lundabolaget Suturion fyller kassan med 24 miljoner kronor i en investeringsrunda ledd av riskkapitalbolaget Impilo Partners. Pengarna ska räcka till en första lansering i sommar.

Bolaget ingår i Smiles inkubatorsverksamhet i Lund och har utvecklat en symaskin som ska användas av kirurger för att sy ihop bukväggen efter operationer. Tekniken ska vara både snabbare och säkrare än att sy för hand.

– Vi underlättar för kirurgerna att sy enligt de kliniska riktlinjerna som reducerar risken för komplikationer, som bråck och infektioner. Ungefär en av tre patienter får i dag någon typ av komplikation i bukväggen efter bukoperationer, vilket är en enorm kostnad för vården, säger Suturions vd Paan Hermansson och fortsätter:

– Inlärningskurvan är dessutom mycket kortare, kirurgen behöver bara tre övningstillfällen för att lära sig att använda vår produkt.

Suturions största ägare är kirurgen Gabriel Börner som grundade bolaget 2016, tillsammans med instrumentteknikern Mats Christensson. Bland övriga storägare märks Almi, LU Holding och Suturions ordförande Göran Brorsson. De får nu sällskap av bland andra investeringsbolagen Scale Up Life Science Invest och Impilo Partners.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in totalt åtta nya delägare i en tuff kapitalmarknad, säger Paan Hermansson.

Det nya kapitalet ska gå till att slutföra det regulatoriska arbetet för en CE-märkning i Europa och FDA-godkännande i USA, samt godkännanden i Storbritannien och Saudiarabien. Dessutom är Suturions plan att i sommar börja sälja produkten i egen regi i Norden. Nästa planerade investeringsrunda är tänkt att öppna under det tredje kvartalet.

– Vi kommer att behöva pengar för att producera i större skala samt accelerera försäljning och marknadsföring i framför allt USA, säger Paan Hermansson.

Emiliano Strauss

Lundabolaget Suturion fyller kassan med 24 miljoner kronor i en investeringsrunda ledd av riskkapitalbolaget Impilo Partners. Pengarna ska räcka till en första lansering i sommar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.