torsdag 21 november 2024

inloggad som

Staffanstorp får Hampafabrik

|  
|  

Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.

Sedan lanseringen av hampafiber 2020 som en koldioxidbindande och effektiv isolering tillverkar och säljer Ekolution byggartiklar i form av isoleringsskivor, akustikskivor och byggelement av hampa.

– Ett av våra större byggprojekt är Badskon, där 40 MKB-lägenheter nu byggs av Peab i Hyllie, Malmö. Vårt allra största projekt är Triple Zero, en stor logistikfastighet i Bålsta nära Stockholm som byggs i regi av fastighetsinvesteringsbolaget Nrep, säger Remi Lorén, grundare och vd för Ekolution.

Omsättningen har legat runt 10 miljoner kronor de senaste åren och hittills har produktionen skett hos utländska tillverkare.

– Nu tar vi hem tillverkningen och kommer att ha världens modernaste fabrik för beredning av industrihampa och tillverkning av hampafiberisolering. Vår koldioxidnegativa hampafiberisolering har marknadens lägsta klimatpåverkan.

Att den är koldioxidnegativ innebär att hampan bidrar till att faktiskt minska utsläppen av växthusgaser. Remi Lorén uppger att produkterna från fabriken kommer att binda 72.000 ton koldioxidekvivalenter per år i brutto.

En tidigare industrifastighet i Staffanstorp renoveras för att hysa fabriken som ska förädla lokalproducerad hampa.

– Vi har ett 30-tal kontrakterade skånska lantbrukare. Dessutom, när vi får alla processteg under samma tak, kan vi erbjuda bättre pris och bli mer konkurrenskraftiga. Inom något år har vi anställt 20-30 personer. I dag är vi åtta i personalstyrkan.

Fabriksbygget finansieras med hjälp av 94 miljoner kronor i form av klimatomställningsstöd från Klimatklivet. Resten av finansieringen kommer från en kapitalresningsrunda i höstas där bolaget reste 156 miljoner kronor från bland andra Gunnar Hagman – Ekolutions styrelseordförande samt tidigare vd för Skanska Sverige – via Hagman Green Business.

Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd för klimatomställningsprojekt som minskar utsläpp av växthusgaser. Det delfinansieras av EU och kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer.

Förra året var Ekolution den sökanden som beviljades det högsta stödet i hela Sverige. Totalt beviljades 225 miljoner kronor till skånska klimatåtgärder, vilket är hälften jämfört med de två föregående åren.

I år, 2024, är budgeten för anslagen i Klimatklivet den högsta någonsin, enligt Carl Mikael Strauss, chef för Klimatklivets industrienhet, ungefär 4,8 miljarder kronor som kan delas ut till projekt i hela Sverige.

Förra året var budgeten knappt 3 miljarder kronor, och av dessa delades cirka 2,4 miljarder ut till svenska projekt. Återstoden av 2023 års anslag gick tillbaka till stadskassan.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.