tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Acorai fyller på kassan

|  
|  

Medtechbolaget Acorai i Helsingborg har fyllt på kassan med 45 Mkr genom en riktad nyemission. Men vd och grundare Filip Peters vet redan att ytterligare 200 Mkr kommer att behövas.

– Nyemissionen vi gjort nu ska räcka till att slutföra den kliniska studie som vi håller på med. När den är klar i slutet av 2024, och vid lyckade resultat, kommer vi behöva mer pengar för processen att registrera vår produkt i USA och Europa, och även till att börja komma ut på marknaden, säger Filip Peters.

Han grundade Acorai 2019 tillsammans med Kasper Boudette och Jakob Gelberg. Filip Peters själv har en bakgrund inom maskininlärning och finans, men startade Acorai sedan han sett att hans algoritmer även kan användas inom medtech.

Acorai utvecklar utrustning för mätning av trycket inne i hjärtats kamrar. Tillämpningen är tänkt för patienter med hjärtsvikt och att mätningen kan ske utanför kroppen, så kallad icke-invasiv mätning.

Hittills har Acorai rest cirka 90 miljoner kronor genom nyemissioner. Därutöver har bolaget fått bidrag på 25 Mkr från Europeiska innovationsrådet, EIC. Möjligheten finns till ytterligare 100 Mkr, uppger bolaget.

Huvudinvesterare i den aktuella emissionen är den amerikanska investeringsfonden Solardis Health Ventures. Lundainkubatorn Smile investerar dessutom 3 Mkr genom Smile Inject Capital. Acorai satt under en period på Smile i Lund.

– Vi hoppas att den här nyemissionen och nästa på omkring 200 Mkr kommer att ta oss igenom hela registreringen och en bit ut på marknaden under 2025. Därefter får vi ta beslut om hur vi går vidare kommersiellt. Det kan bli på egen hand eller genom en licenspartner, säger Filip Peters, och tillägger:

– Om vi ska till marknaden helt och hållet själva kommer det att behövas ytterligare cirka 500 Mkr. Men det är ett beslut vi tar när vi sett lite av hur det går och när vi vet hur vi snabbast når flest antal patienter.

Han uppger att utfästelser för den kommande emissionen på 200 Mkr finns till ungefär hälften.

– Utöver det ska vi hitta en ny ankarinvesterare som kan health care, säger Filip Peters.

Gunnar Wrede

Medtechbolaget Acorai i Helsingborg har fyllt på kassan med 45 Mkr genom en riktad nyemission. Men vd och grundare Filip Peters vet redan att ytterligare 200 Mkr kommer att behövas.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad