fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Änglar i skolbänken

|  
|  

Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.

Rapidus besökte i förra veckan Connects utbildning om investeringar i onoterade tillväxtbolag. På plats i bänkarna fanns både änglar och nya entreprenörer. Torsdagens utbildningstillfälle var det andra av tre halvdagar om investering – där bland annat riskhantering, företagsbesiktning, ökad avkastning och bolagsjuridik avhandlades.

Jonatan Tops, affärsutvecklare på Connect berättar att syftet med kursen är att investerare och entreprenörer ska kunna knyta kontakter och förstå varandra bättre – men också öka självförtroendet och kunskapen bland investerare för att våga gå in tidigt i ett bolag.

– Syftet från Connects sida är att ha fler investerare som fattar bättre investeringsbeslut. Det gör det roligare för alla som är med i vårt investerarnätverk och gynnar i slutändan regionens entreprenörer. Ur deltagarnas perspektiv är syftet att skaffa kunskap och nätverk så att de känner sig tryggare när de sedan genomför investeringar eller hjälper entreprenörer i sin vardag, säger Jonatan Tops.

Även om Connects kurser bara innefattar 10-20 deltagare per år är kurserna väldigt väl mottagna och har rullat på i 10 år här i Skåne.

Först upp att föreläsa när Rapidus besökte var den vane investeraren Stefan Lindholm som berättade om hur man kan tänka när man funderar på att gå in i ett tidigt skede i ett företag:

– Venture är en blandning av konst och vetenskap, berättade Stefan Lindholm.

Han fortsatte med att beskriva några vanliga fallgropar i investeringsprocessen, till exempel när matchningen av förväntningar från ägare och investerare varit dålig.

– Tyvärr är det så när man jobbar med investeringar att man lär sig bäst av sina misstag, man lär sig inte av sina framgångar. Då gäller det att misstagen inte blir så avgörande att man brinner upp, säger Stefan Lindholm.

Bland änglarna fanns bland annat Heléne Wiese Palmlund – som vill se det kvinnliga ägandet öka:

– Jag är övertygad om att världen skulle bli bättre om vi hade en ökad andel kvinnligt ägande, säger Heléne Wiese Palmlund.

Hon tycker att kursen har hjälpt henne kring investeringar:

Jag har fått insikt i många delar man behöver ta ställning till när man gör investeringar i onoterade bolag, det är den ena delen – men det handlar också om att bygga nätverk med andra investerare, berättar Helene Wiese Palmlund.

På plats fanns också en del unga entreprenörer i uppskalningsfas som ville lära sig mer om investering och processen fram till ett moget bolag. Ulf Andersson, vd på GreenGreener som arbetar med förnybar energi och kopplar samman investerare med projekt inom grön energi var också nöjd med torsdagen:

– Den här kursen har lärt mig mycket och gjort mig uppmärksam på olika juridiska och ekonomiska delar som företagare bör se upp med, säger han.

Cajsa Jonasson

Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.