tisdag 3 december 2024

inloggad som

Änglar i skolbänken

|  
|  

Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.

Rapidus besökte i förra veckan Connects utbildning om investeringar i onoterade tillväxtbolag. På plats i bänkarna fanns både änglar och nya entreprenörer. Torsdagens utbildningstillfälle var det andra av tre halvdagar om investering – där bland annat riskhantering, företagsbesiktning, ökad avkastning och bolagsjuridik avhandlades.

Jonatan Tops, affärsutvecklare på Connect berättar att syftet med kursen är att investerare och entreprenörer ska kunna knyta kontakter och förstå varandra bättre – men också öka självförtroendet och kunskapen bland investerare för att våga gå in tidigt i ett bolag.

– Syftet från Connects sida är att ha fler investerare som fattar bättre investeringsbeslut. Det gör det roligare för alla som är med i vårt investerarnätverk och gynnar i slutändan regionens entreprenörer. Ur deltagarnas perspektiv är syftet att skaffa kunskap och nätverk så att de känner sig tryggare när de sedan genomför investeringar eller hjälper entreprenörer i sin vardag, säger Jonatan Tops.

Även om Connects kurser bara innefattar 10-20 deltagare per år är kurserna väldigt väl mottagna och har rullat på i 10 år här i Skåne.

Först upp att föreläsa när Rapidus besökte var den vane investeraren Stefan Lindholm som berättade om hur man kan tänka när man funderar på att gå in i ett tidigt skede i ett företag:

– Venture är en blandning av konst och vetenskap, berättade Stefan Lindholm.

Han fortsatte med att beskriva några vanliga fallgropar i investeringsprocessen, till exempel när matchningen av förväntningar från ägare och investerare varit dålig.

– Tyvärr är det så när man jobbar med investeringar att man lär sig bäst av sina misstag, man lär sig inte av sina framgångar. Då gäller det att misstagen inte blir så avgörande att man brinner upp, säger Stefan Lindholm.

Bland änglarna fanns bland annat Heléne Wiese Palmlund – som vill se det kvinnliga ägandet öka:

– Jag är övertygad om att världen skulle bli bättre om vi hade en ökad andel kvinnligt ägande, säger Heléne Wiese Palmlund.

Hon tycker att kursen har hjälpt henne kring investeringar:

Jag har fått insikt i många delar man behöver ta ställning till när man gör investeringar i onoterade bolag, det är den ena delen – men det handlar också om att bygga nätverk med andra investerare, berättar Helene Wiese Palmlund.

På plats fanns också en del unga entreprenörer i uppskalningsfas som ville lära sig mer om investering och processen fram till ett moget bolag. Ulf Andersson, vd på GreenGreener som arbetar med förnybar energi och kopplar samman investerare med projekt inom grön energi var också nöjd med torsdagen:

– Den här kursen har lärt mig mycket och gjort mig uppmärksam på olika juridiska och ekonomiska delar som företagare bör se upp med, säger han.

Cajsa Jonasson

Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.