tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Änglar i skolbänken

|  
|  

Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.

Rapidus besökte i förra veckan Connects utbildning om investeringar i onoterade tillväxtbolag. På plats i bänkarna fanns både änglar och nya entreprenörer. Torsdagens utbildningstillfälle var det andra av tre halvdagar om investering – där bland annat riskhantering, företagsbesiktning, ökad avkastning och bolagsjuridik avhandlades.

Jonatan Tops, affärsutvecklare på Connect berättar att syftet med kursen är att investerare och entreprenörer ska kunna knyta kontakter och förstå varandra bättre – men också öka självförtroendet och kunskapen bland investerare för att våga gå in tidigt i ett bolag.

– Syftet från Connects sida är att ha fler investerare som fattar bättre investeringsbeslut. Det gör det roligare för alla som är med i vårt investerarnätverk och gynnar i slutändan regionens entreprenörer. Ur deltagarnas perspektiv är syftet att skaffa kunskap och nätverk så att de känner sig tryggare när de sedan genomför investeringar eller hjälper entreprenörer i sin vardag, säger Jonatan Tops.

Även om Connects kurser bara innefattar 10-20 deltagare per år är kurserna väldigt väl mottagna och har rullat på i 10 år här i Skåne.

Först upp att föreläsa när Rapidus besökte var den vane investeraren Stefan Lindholm som berättade om hur man kan tänka när man funderar på att gå in i ett tidigt skede i ett företag:

– Venture är en blandning av konst och vetenskap, berättade Stefan Lindholm.

Han fortsatte med att beskriva några vanliga fallgropar i investeringsprocessen, till exempel när matchningen av förväntningar från ägare och investerare varit dålig.

– Tyvärr är det så när man jobbar med investeringar att man lär sig bäst av sina misstag, man lär sig inte av sina framgångar. Då gäller det att misstagen inte blir så avgörande att man brinner upp, säger Stefan Lindholm.

Bland änglarna fanns bland annat Heléne Wiese Palmlund – som vill se det kvinnliga ägandet öka:

– Jag är övertygad om att världen skulle bli bättre om vi hade en ökad andel kvinnligt ägande, säger Heléne Wiese Palmlund.

Hon tycker att kursen har hjälpt henne kring investeringar:

Jag har fått insikt i många delar man behöver ta ställning till när man gör investeringar i onoterade bolag, det är den ena delen – men det handlar också om att bygga nätverk med andra investerare, berättar Helene Wiese Palmlund.

På plats fanns också en del unga entreprenörer i uppskalningsfas som ville lära sig mer om investering och processen fram till ett moget bolag. Ulf Andersson, vd på GreenGreener som arbetar med förnybar energi och kopplar samman investerare med projekt inom grön energi var också nöjd med torsdagen:

– Den här kursen har lärt mig mycket och gjort mig uppmärksam på olika juridiska och ekonomiska delar som företagare bör se upp med, säger han.

Cajsa Jonasson

Även affärsänglar behöver självförtroende och ökade kunskaper. Så resonerar investerarnätverket Connect när de arrangerar en kurs i onoterade investeringar. I tre dagar får änglarna sätta sig i skolbänken.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad