onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Tidigare Min Doktor-vd:n gör nytt försök

|  
|  

Näringslivsprofilen Charlotta Tönsgård startar åter ett företag inom digital sjukvård. I Joy Solutions vill hon förena digital spelglädje med erfarenheter från sjukvården.

Efter nio år i branschen, först som vd för Min Doktor och sedan som en av grundarna till Engaging Solutions, gör hon ett nytt försök. Tillsammans med en inte namngiven medgrundare från spelbolaget King har hon startat Joy Solutions. De vill frisätta resurser från tung administration till patientkontakt.

– Administration slukar i snitt 15 timmar av en sjukvårdsanställds arbetsvecka – tid som borde läggas på patienter. Min medgrundare bidrar med djup förståelse för målgruppen och hur man bygger upplevelser som man snabbt kan ta till sig och vill vara kvar i. Vi såg en enorm potential och kände att vi med våra unika insikter och erfarenheter måste försöka, så vi startade Joy, säger Joy Solutions vd Charlotta Tönsgård och fortsätter:

– Hittills har vi jobbat bootstrappat men har nu öppnat en kapitaliseringsrunda i två steg. Vi har tagit in 3 miljoner kronor och siktar på totalt 10 Mkr. Jag är väldigt glad att ha fått tillbaka en av de första investerarna vi hade i Engaging Solutions.

Första produkten är Joy Notes, en app som transkriberar muntlig information till digitala anteckningar med hjälp av en AI-modell. Den testas nu av 30 svenska privatpraktiserande psykologer och terapeuter.

– Snart ska vi testa marknader utanför Sverige. Det närmaste året får vi svar på om produkten kan skalas, i ett första skede till 500 användare. Vi bygger något som lyfter bort så mycket administration som möjligt och lägger den avancerade tekniken i en app som är enkel och rolig att använda, säger Charlotta Tönsgård.

Digitala system finns redan inom vården, men Charlotta Tönsgård menar att de är underutnyttjade eftersom de inte är utvecklade med användaren i centrum.

– Det magiska med teknik är att den är extremt skalbar. Den sortens skalbarhet har hittills inte hittat in i sjukvården. I stället använder man reellt hantverk med ökande administration och kostnader som följd.

Charlotta Tönsgård började inom mobilindustrin i Lundabolaget TAT (The Astonishing Tribe), uppstartsbolaget Zimpl i Malmö och Fingerprint Cards. Därefter, som vd för Min Doktor, gick hon i bräschen för en ny typ av sjukvård.

– Det var i en tid när i princip alla var skeptiska till digital sjukvård. Efter två år, 2015, hade vi produkten klar, berättar hon.

Efter att ha fått lämna vd-posten startade hon 2018 Engaging Solutions tillsammans med Annica Carnbring Belfrage.

– Vi gjorde en raketresa, reste mycket kapital och kom riktigt långt. Men jag märkte att bolaget inte hade kapaciteten att växa som vi ville, det krävdes för mycket direktförsäljning. Kunderna älskar vårt digitala kommunikationsverktyg Kind men vi överskattade marknadens mognad.

Engaging Solutions fick därför under Charlotta Tönsgårds ledning skruva ned ambitionerna och hon avgick från vd-posten sommaren 2022.

– Marknaden för digitala verktyg inom vården är enorm, vart femte person arbetar inom vården. Nu tror vi att vi har ett bättre svar på vilka kunder som är beredda att satsa på digitala lösningar och hur vi ska få dem att komma till oss.

Elisabet Ottosson

Näringslivsprofilen Charlotta Tönsgård startar åter ett företag inom digital sjukvård. I Joy Solutions vill hon förena digital spelglädje med erfarenhet från sjukvården.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.