tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Tidigare Min Doktor-vd:n gör nytt försök

|  
|  

Näringslivsprofilen Charlotta Tönsgård startar åter ett företag inom digital sjukvård. I Joy Solutions vill hon förena digital spelglädje med erfarenheter från sjukvården.

Efter nio år i branschen, först som vd för Min Doktor och sedan som en av grundarna till Engaging Solutions, gör hon ett nytt försök. Tillsammans med en inte namngiven medgrundare från spelbolaget King har hon startat Joy Solutions. De vill frisätta resurser från tung administration till patientkontakt.

– Administration slukar i snitt 15 timmar av en sjukvårdsanställds arbetsvecka – tid som borde läggas på patienter. Min medgrundare bidrar med djup förståelse för målgruppen och hur man bygger upplevelser som man snabbt kan ta till sig och vill vara kvar i. Vi såg en enorm potential och kände att vi med våra unika insikter och erfarenheter måste försöka, så vi startade Joy, säger Joy Solutions vd Charlotta Tönsgård och fortsätter:

– Hittills har vi jobbat bootstrappat men har nu öppnat en kapitaliseringsrunda i två steg. Vi har tagit in 3 miljoner kronor och siktar på totalt 10 Mkr. Jag är väldigt glad att ha fått tillbaka en av de första investerarna vi hade i Engaging Solutions.

Första produkten är Joy Notes, en app som transkriberar muntlig information till digitala anteckningar med hjälp av en AI-modell. Den testas nu av 30 svenska privatpraktiserande psykologer och terapeuter.

– Snart ska vi testa marknader utanför Sverige. Det närmaste året får vi svar på om produkten kan skalas, i ett första skede till 500 användare. Vi bygger något som lyfter bort så mycket administration som möjligt och lägger den avancerade tekniken i en app som är enkel och rolig att använda, säger Charlotta Tönsgård.

Digitala system finns redan inom vården, men Charlotta Tönsgård menar att de är underutnyttjade eftersom de inte är utvecklade med användaren i centrum.

– Det magiska med teknik är att den är extremt skalbar. Den sortens skalbarhet har hittills inte hittat in i sjukvården. I stället använder man reellt hantverk med ökande administration och kostnader som följd.

Charlotta Tönsgård började inom mobilindustrin i Lundabolaget TAT (The Astonishing Tribe), uppstartsbolaget Zimpl i Malmö och Fingerprint Cards. Därefter, som vd för Min Doktor, gick hon i bräschen för en ny typ av sjukvård.

– Det var i en tid när i princip alla var skeptiska till digital sjukvård. Efter två år, 2015, hade vi produkten klar, berättar hon.

Efter att ha fått lämna vd-posten startade hon 2018 Engaging Solutions tillsammans med Annica Carnbring Belfrage.

– Vi gjorde en raketresa, reste mycket kapital och kom riktigt långt. Men jag märkte att bolaget inte hade kapaciteten att växa som vi ville, det krävdes för mycket direktförsäljning. Kunderna älskar vårt digitala kommunikationsverktyg Kind men vi överskattade marknadens mognad.

Engaging Solutions fick därför under Charlotta Tönsgårds ledning skruva ned ambitionerna och hon avgick från vd-posten sommaren 2022.

– Marknaden för digitala verktyg inom vården är enorm, vart femte person arbetar inom vården. Nu tror vi att vi har ett bättre svar på vilka kunder som är beredda att satsa på digitala lösningar och hur vi ska få dem att komma till oss.

Elisabet Ottosson

Näringslivsprofilen Charlotta Tönsgård startar åter ett företag inom digital sjukvård. I Joy Solutions vill hon förena digital spelglädje med erfarenhet från sjukvården.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad