torsdag 21 november 2024

inloggad som

Hövdings verkliga dödsdom

|  
|  ,

Säljstoppet för Hövding är allvarligt, men överklagningsbart. Den verkliga dödsdomen är att bolaget åläggs att återkalla alla Hövding 3 från slutkunder – som lär resa krav på att få pengarna tillbaka.

Konsumentverket har bestämt sig för att döda Hövding, inte bara med ett skott utan fyra, liksom för att säkerställa att offret verkligen oskadliggörs. Det är slutsatsen man kommer till efter att ha läst verkets senaste 20-sidiga beslut som summeras i fem punkter, varav bara punkt ett gäller ett säljförbud i Sverige.

Punkt två förelägger Hövding att dra tillbaka produkten från samtliga återförsäljare i Sverige. Punkt tre förelägger bolaget att återkalla produkten från svenska slutanvändare. 

Sedan kommer punkt fyra: Konsumentverket förelägger Hövding att senast sex veckor efter delfåendet av detta beslut inkomma med en redovisning över antalet utrustningar som bolaget har dragit tillbaka från återförsäljare och slutanvändare.

Sex veckor och strax före jul. Som om Konsumentverket ger Hövding en dålig spade och säger till bolaget att skynda på med att gräva sin egen grav.

Punkt fem är ett vite om 3 miljoner kronor om de övriga fyra punkterna inte efterlevs.

– Cykelairbagen Hövding 3 är det enda som bolaget sålt under fem års tid. Så vi är i praktiken ålagda att ta tillbaka hela försäljningen de senaste fem åren, säger Joel Eklund, Hövdings ägare och ordförande.

Kunderna lär vilja ha pengarna tillbaka om de ska lämna tillbaka produkten. Hövdings försäljning de senaste fem åren kan summeras till storleksordningen en halv miljard kronor.

Rapidus har sökt Konsumentverket som inte vill tala i telefon utan kräver skriftliga frågor. På frågan om återkallandet innebär att Hövding också blir återbetalningsskyldiga är svaret på mail från pressansvarig Hans Lundin:

– Det blir en sak mellan Hövding och kunden att hantera hur kompensation ska ske.

Därefter har Rapidus återkommit till Joel Eklund och frågat dels hur bolaget resonerar kring eventuella återbetalningskrav, dels hur stor Hövdings kassa är.

Joel Eklund avböjer att besvara frågan om aktuell storlek på kassan och säger att bolaget får återkomma om frågan kring återbetalning.

Hövdings vd Sofia Svensson fick också frågan hur bolaget resonerar kring ersättning till kunderna vid ett återkallande:

– Vi arbetar med att sätta en plan för hur det ska gå till med en fysisk återkallelse. Det är en stor logistisk apparat i två led, kunder och återförsäljare. Så snart vi har lösningen på plats kommer vi att informera våra kunder hur de ska gå till väga, svarar hon.

Gunnar Wrede

Säljstoppet för Hövding är allvarligt, men överklagningsbart. Den verkliga dödsdomen är att bolaget åläggs att återkalla alla Hövding 3 från slutkunder – som lär resa krav på att få pengarna tillbaka.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.