måndag 22 juli 2024

inloggad som

Nya ägare på väg till Radinn

|  
|  

För bara drygt en vecka sedan ansökte jetboardbolaget Radinn om konkurs. Men nya ägare är redan på ingång erfar Rapidus.

Radinns ambitioner var att omsätta en miljard kronor 2026. I stället kastade bolaget in handduken och lämnade in en konkursansökan i slutet av november.

Omsättningen har mellan 2019 till 2022 växt från 14 miljoner kronor till 105,5 Mkr, men kassaflödet och resultatet har inte alls hängt med. Förlusten på sista raden uppgick förra året till nästan 156 miljoner kronor. Men trots brakförlusten verkar det från investerarhåll finnas intresse för det hajpade Malmöbolaget.

– Prospektet gick ut i torsdags och det finns många spekulanter som vill köpa Radinn. Allt ska landa de närmaste veckorna. Några av spekulanterna har varit intresserade av bolaget under en längre tid, men att det kliver in nya ägare verkar vara helt klart. Sedan får vi se vilka det blir och hur de vill driva verksamheten vidare på sikt, det säger en källa med god insyn i Radinn.

Johan Klåvus vid Trägårdh Advokatbyrå är utsedd till konkursförvaltare. Han har goda förhoppningar om att få Radinn sålt.

– Jag har haft kontakt med många spekulanter. Dels nya, men det har också funnits en del upparbetade kontakter sedan tidigare. Enligt min bedömning finns det ett stort intresse för Radinn, säger Johan Klåvus.

Enligt honom är potentiella investerare främst intresserade av Radinns tekniker och produkter. Svårigheten i säljprocessen är att den ska gå snabbt.

– Jag kan driva bolaget vidare på den statliga lönegarantin fram till den 23 december, därefter behöver jag ha en köpare på plats. Radinn är ett spännande utvecklingsbolag, men samtidigt ser vi ju en tuff marknad. Det är däremot få gånger som intresset har varit så här stort för ett konkursbolag, säger Johan Klåvus.

Radinn har genom åren lockat en rad investerare som pytsat in flera hundra miljoner kronor i bolaget. Ett exempel är IT-miljardären Dan Olofssons Danir.

– Det är givetvis olyckligt att Radinn inte kunde få försäljningen att lyfta. Ägarna har under ett antal år finansierat negativa kassaflöden, men någonstans går det en gräns när dessa möjligheter inte står till buds, sade Dan Olofsson till Rapidus i förra veckan.

Det var 2013 som grundaren Philip Werner, en extremsportälskande ekonomistudent på Lunds universitet, fick idén att sätta en elmotor på en wakeboard. Radinn började sälja brädan under 2016.

Martin Linderoth

För bara drygt en vecka sedan ansökte jetboardbolaget Radinn om konkurs. Men nya ägare är redan på ingång.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Han blir ny vd för Nord-Lock

    Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]