fredag 1 mars 2024

inloggad som

Lejonet investerar

Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.

Duon tar varsin minoritetsandel av en pågående nyemission som ska tillföra Airpark upp till 10 miljoner kronor.

– Det ska ta oss till break even, säger serieentreprenören Kim Olsson, Airparks grundare som i dag äger 100 procent av aktierna i bolaget.

Airpark har utvecklat en app för förbokning och andrahandsuthyrning av parkeringplatser. Det är ett p-platsernas Airbnb där ägare av parkeringsytor kan hyra ut sin plats under outnyttjade tider och bilister kan boka platsen via samma app.

Efter att ha testat konceptet på hemmaplan i Helsingborg satsar bolaget nu på att sluta avtal med exempelvis fastighetsägare, kommuner, bostadsrättsföreningar och hotell i storstadsregionerna.

– Vi måste snabbt få ett stort utbud av p-platser och behöver hjälp dels av aktörer som har ett stort utbud, dels av dem med stor efterfrågan, säger Kim Olsson och fortsätter:

– Vi har bevisat att konceptet fungerar här i Oceanhamnen i Helsingborg. Nu behöver vi etablera oss i städerna och hitta klustrena, vilket kommer att innebära mycket fotjobb och marknadsföring.

Airpark gästade nyligen Rapidus podd Lejonkulan. Det blir det första bolaget från serien som programledaren Jan Dahlqvist investerar i.

– Jag tycker om disruptiva affärsmodeller, som gör någonting nytt och tränger ut gamla, tröga etablerade aktörer som inte tänker nytt. Därför tror jag väldigt mycket på Airpark, säger Jan Dahlqvist.

Det blir också första gången som han investerar i något av Kim Olssons företag. Han har tidigare bland annat grundat företag som Slutagräv och Padel Crew.

– Jörgen Olsson har i princip varit med i alla mina bolag och försäljningar, som en dålig farsa brukar vi säga. Jag är extra nöjd med att äntligen ha lyckats övertyga Janne, säger Kim Olsson.

Emiliano Strauss

Veckan efter att Rapidus släppt avsnittet med Helsingborgsbolaget Airpark i podden Lejonkulan kan vi i dag avslöja att Jan Dahlqvist, lejonet i studion, investerar i bolaget tillsammans med Findus tidigare vd Jörgen Olsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.