fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Högtryck för skånska patent trots tuffa tider

|  ,
|  ,

Den skånska innovationskraften står stark trots en orolig finansmarknad, inflation och minskat nyföretagande. Det visar Rapidus genomgång av skånska patentansökningar, tillsammans med några av regionens patentbyråer.

Enligt en ny rapport sjönk det skånska nyföretagandet under första halvåret i år till den lägsta halvårssiffran sedan 2009. 4.375 nya företag har registrerades, nästan 800 färre jämfört med motsvarande period i fjol.

Men enligt Patent- och registreringsverkets statistik lämnades totalt 273 patentansökningar in från Skåne under årets tio första månader. På helårsbasis har motsvarande siffra legat strax över 330 de tre senaste åren. Det skulle därmed räcka att ansökningarna under årets två sista månader ligger i paritet med oktober månad, då 32 skånska patent söktes, för att helårssiffran 2023 ska hamna på samma nivå.

Kristina Walls, regionchef för södra Sverige på Malmöbaserade Awa, bekräftar bilden.

– Det fanns en viss tvekan inom några teknikområden efter sommaren, men nu är det full fart igen. Awa som företag har inte märkt av någon nedgång, snarare tvärtom, säger hon.

På Malmöbyrån Hansson Thyresson har man till och med, med start efter sommaren, märkt av ett ökat inflöde av patentrelaterade ärenden jämfört med 2021 och 2022.

– Jag tror att många företag tvingas till ett ökat fokus på innovationer och rätt skydd när konkurrensen hårdnar, vilket kan gynna oss. Men samtidigt är det klart att vi märker kunder som försöker skjuta på kostnader och vissa typer av skydd, säger Hansson Thyressons vd Maja Modigh.

I konkurrensen om investeringar kan just immaterialrättsliga skydd som patent, eller Intellectual Property (IP), vara det som gör skillnaden.

– I dessa tider, när efterfrågan på kapital är hög, men utbudet troligen mindre, är just IP något som ökar sannolikheten till finansiering, säger hon.

I en gemensam rapport från oktober i år konstaterade också EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO och den Europeiska patentmyndigheten EPO att uppstartsföretag som redan i tidig fas skaffat patent- eller varumärkesskydd har betydligt högre sannolikhet att locka riskkapital.

– De av våra kunder som är i behov av kapital har i våra ögon fått tag på kapital trots tuffare tider. En del av orsaken kan vara att de just har patent eller annat typ av immaterialrättsligt skydd, säger Maja Modigh.

Kristina Walls är inne på samma spår.

– En allmänt stark trend vi ser är nämligen att även mindre kunder i dag är mer pålästa än för bara några år sedan. Man vet helt enkelt mer om IP än tidigare och inser det strategiska värdet, säger hon och fortsätter:

– AI är en trend som syns i ansökningsskrivandet, troligen den tydligaste just nu.

Ola Nilsson

Den skånska innovationskraften står stark trots en orolig finansmarknad, inflation och minskat nyföretagande. Det visar Rapidus genomgång av skånska patentansökningar, tillsammans med några av regionens patentbyråer.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Telavox startar inkubator

    Malmöföretaget Telavox vill utveckla Malmös näringsliv och samtidigt hitta nya affärsmöjligheter. I en nystartad inkubator kan de göra både och.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.

  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.