fredag 23 februari 2024

inloggad som

Hamlet och Pila behöver mer pengar

De båda läkemedelsutvecklingsbolagen Hamlet Biopharma och Pila Pharma vill göra nyemissioner om totalt 66 miljoner kronor.

Rapidus gick i förra veckan igenom genomförda och pågående nyemissioner i skånska life science-bolag och kunde summera 710 Mkr hittills i år. Summan utökas nu sedan både Hamlet Biopharma i Lund och Pila Pharma i Malmö aviserat att de behöver kapitaltillskott.

Hamlet, grundat och huvudägt av Catharina Svanborg, professor i klinisk immunologi i Lund, ber om 40 Mkr av sina aktieägare, enligt ett pressmeddelande på tisdagen. Pengarna ska i huvudsak användas till de kliniska studier som bolaget är i gång med samt att förbereda en fas 3-studie av kandidaten Alpha1H mot cancer i urinblåsan.

– Vi har mycket fina data från fas 2-studien. Nu för vi en dialog med FDA om utformningen av fas 3-studien. Utfallet av den dialogen kommer att avgöra om vi kan göra studien själva eller om vi kommer att behöva en licenspartner, säger Catharina Svanborg.

Rapidus berättade i våras att Catharina Svanborg slog samman sina två läkemedelsbolag, Hamlet och Selectimmune Pharma. Då uppgavs det att det sammanslagna bolaget hade finansiering för ett år framåt.

– Vi behöver ta höjd för att ha kassa i vår och inte riskera att bli för sena. Nu är det väldigt tydligt vad vi behöver pengarna till och jag upplever ett stort intresse för vårt sätt att utveckla läkemedel, säger Catharina Svanborg, som själv inte kommer att delta i emissionen.

– Jag är en privatperson i det här sammanhanget och har redan investerat 30 Mkr. Det finns en gräns för hur mycket man klarar av. Det blir en rejäl utspädning men röstmajoriteten behålls genom A-aktier, säger hon.

Pila Pharma utvecklar ett preparat i pillerform mot främst diabetes typ 2. På senare tid har dock vd och grundare Dorte X Gram påstått att molekylen i pillret även kan vara effektivt mot fetma, smärta, kärlsjukdomar och erytromelalgi, en sällsynt sjukdom som orsakar rodnad och smärta i händer och fötter. Bolaget står inför fas 2a-studier gällande dels diabetes och fetma, dels erytromelalgi, och därefter en fas 2b-studie kring diabetes på 300 patienter.

Bolaget gjorde för ett år sedan en nyemission som tecknades till 43 procent och inbringade 6,9 Mkr. Nu ber bolaget aktieägarna om ytterligare 26 Mkr.

Gunnar Wrede

De båda läkemedelsutvecklingsbolagen Hamlet Biopharma och Pila Pharma vill göra nyemissioner om totalt 66 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.