Ett kapitalintag på 50 Mkr i våras räckte inte för Malmöföretaget Wnt Research som utvecklar ett cancerläkemedel. Nu gör bolaget en nyemission av aktier och teckningsoptioner om totalt 80 miljoner kronor.
Emissionen är garanterad till 50 procent och villkoras av ett godkännande vid en extra bolagsstämman i slutet av december.
Aktien föll med 44 procent efter dagens meddelande och börsvärdet är cirka 80 miljoner kronor.
Tidigare har bolaget meddelat att finansieringen var tryggad en bra bit in i 2024. Detta efter att i år rest över 50 miljoner kronor i en nyemission och utnyttjade teckningsoptioner.
– Att vi har kapital som räcker in i 2024 tar oss inte till att få en initial effektutvärdering i den pågående fas 2-studien, studien kommer att pågå in i 2025. Därför vill vi öppna den nya kapitalanskaffningsrundan. Vi drabbades också av ökade kostnader då studien på grund av coronapandemin tog längre tid. Det är väldigt positivt att vår nuvarande ägare och andra garanter stödjer oss i vår kommande kapitalresning, säger Pernilla Sandwall, avgående vd för Wnt Research.
Bolagets fas 2-studie behandlar patienter med tjocktarmscancer. Studieplanen har reviderats efter resultat hos patienter som visar att läkemedelskandidat Foxy-5 ger stor påverkan på tumörerna redan efter en treveckors behandling, före operation av cancern. Foxy-5 är en variant av en kroppsegen substans som i prekliniska studier även visat sig minska spridningen av dottertumörer.
Pernilla Sandwall sa upp sig i oktober efter ett och ett halvt år på vd-posten men sitter kvar under uppsägningstiden eller tills ny vd utses. Hon vill inte kommentera informationen.
Bolagets styrelseordförande Christer Nordstedt skriver i en kommentar:
– Det stämmer att Wnt Researchs vd Pernilla Sandwall har beslutat att lämna företaget för att i stället fortsätta sin karriär på annat håll. Vi i styrelsen kan konstatera att WntResearch under hennes ledning utvecklats mycket väl och att flera viktiga pusselbitar kommit på plats vad gäller vår kliniska utvecklingsplan och vår positionering gentemot framtida partners.
Elisabet Ottosson