fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Life science-bolagens emissionsfacit

Rapidus har gjort en kartläggning av nyemissioner bland skånska life science-bolag under andra halvåret i år. Så här mycket är bolagen antingen färdiga med, eller på väg att resa.

Behovet av nytt kapital till de skånska noterade life science-bolagen består, trots en låg riskvilja bland investerarna. Rapidus har räknat ihop över 700 miljoner kronor i nyemissioner under andra halvåret i år.

Det är totalt 19 bolag som aviserat eller genomfört kapitalanskaffningar i höst om totalt 710 miljoner kronor före emissionskostnader. Dessutom tillkommer teckningsoptioner som kan ge stora summor framöver.

Mest pengar söker Prolight Diagnostics där styrelsen både beslutat om en företrädesemission på 99 miljoner kronor och föreslagit en riktad nyemission om 21 miljoner kronor. Prospekt kommer i slutet av november.

Medicinteknikbolaget Medimi i Lund öppnar snart sin runda för att resa 26,5 miljoner kronor. Bolaget ska accelerera kommersialiseringen på de nordiska marknaderna och bygga upp ett lager av sin medicinhanteringsrobot Medimi Smart.

– Vi har redan en etablerad försäljning i framför allt Danmark där vi har flera kommersiella avtal med kommuner, regioner och privata vårdgivare. Nu ska vi också etablera oss i Sverige, Finland och Norge där vi har pilotprojekt på gång, säger Medimis vd Johan Wiesel.

Av de aktuella bolagen har hittills 13 stängt sina rundor och tillsammans fått in 380 miljoner kronor. Över hälften av kapitalanskaffningsrundorna var riktade nyemissioner eller hade en stor del av summan garanterad. Den genomsnittliga teckningsgraden var lite över 80 procent.

– Deltagandegraden har varit ganska låg under hösten och är nu något uppgående, men har inte nått normalläge. För inte så länge sedan blev nyemissionerna ofta fulltecknade. Nu är det vanligt att garanterna får stå för en stor del av summan. Riskbenägenheten är inte samma som för några år sedan, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Han påpekar att årliga kapitalanskaffningar skapar viss trötthet hos aktieägarna, som med nuvarande ränteläge kan välja att placera pengarna på annat sätt och att viljan att ta den generellt höga risken i life science-sektorn för närvarande är låg.

– Flera av bolagen i sektorn har för närvarande konstlat låga värderingar och många av dem tar in ett mindre belopp än vad de har behov av för att försöka rida ut stormen. Det finns bara en viss mängd kapital på marknaden. Frågorna vi får nu från bolagen handlar ofta om hur de ska göra och om det är rimligt att trycka nya aktier med avsevärd rabatt för att locka investerare. Det kan bli en ond spiral, säger Oscar Ahlgren.

Som kuriosa kan nämnas att till ”rätt” bolag finns mycket kapital på marknaden. Nyligen reste läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum i Solna över 6 miljarder kronor i en företrädesemission.

Elisabet Ottosson

Rapidus gör inte anspråk på att listan på kapitalbehov hos skånska life science-bolag är fullständig.

BolagAviserad summa (MSEK) före emissionskostnader, exkl. teckningsoptioner
Sensodetect19,4
Prolight Diagnostics119,0
Medimi26,5
Active Biotech51,0
Acousort24,8
Cyxone36,3
Pharma Lundensis9,0
Scandinavian Chemotech15,0
Cantargia59,0
Acucort30,0
Synact Pharma60,5
Amniotics25,0
Acarix54,3
Duearity26,0
Iconovo19,2
Braincool60,0
Arcede Pharma13,0
Enorama Pharma62,7
SUMMA710,7

Rapidus har gjort en kartläggning av nyemissioner bland skånska life science-bolag under andra halvåret i år. Så här mycket är bolagen antingen färdiga med, eller på väg att resa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.