fredag 22 november 2024

inloggad som

Swescan ska lyfta igen

|  
|  

Pandemin kom i vägen för drönarbolaget Swescan. Nu är tillväxtplanen att nå trefaldigad omsättning på fyra år.

Rapidus skrev om Swescan för drygt två år sedan då bolaget hade offensiva planer och skulle nyanställa. Bolaget blev DI Gasell två år i rad. Men i dag är de fortfarande 16 anställda, precis som 2021.

– Vi har faktiskt hunnit säga upp fyra personer och anställa lika många. Corona, Ukraina och energikrisen har ställt till det för oss. Vi har tvingats se över organisationen och fundera över vad vi säljer och till vem, säger Fredrik Hansson, VD och grundare.

Omsättningen har ökat, med samma antal anställda. Bokslutet 2022 landade på 19 Mkr i omsättning och 1 Mkr i vinst. När Fredrik pekar ut tillväxtplanen för de kommande tre åren talar han om att nästan trefaldiga omsättningen från 22 Mkr, som är prognosen för 2023, till över 60 Mkr för 2027. Men “bara” dubbla antalet anställda.

Bolaget startade 2014 och använder fotogrammetri och laserscanning.

– Utvecklingen går fort, kameror och lasrar är bättre idag. Swescan har utvecklats från att jobba med enklare tjänster som flygbilder, filmer och kartor till att gå mer på djupet i kundens behov och bli en helhetsleverantör. Vi fokuserar på vissa områden och väljer bort andra, säger Fredrik Hansson och utvecklar:

– Tidigare gjorde vi många små jobb, nu gör vi större uppdrag och säljer kunskap. Vi är närmare kunderna på ett annat sätt.

Inom affärsområdet fastigheter skannar Swescan byggnader både invändigt och utvändigt med drönare. Inte sällan är det gamla kulturbyggnader för att bygga 3D-modeller eller så kallade digitala tvillingar.

– Vi har jobbat med bland annat Bohus fästning och Sofiero slott. Vi ser sådant som inte syns på ritningar och kan exempelvis kartlägga tusentals kvadratmeter mur i detalj, säger Fredrik Hansson.

Skredet vid E6 i Stenungsund är ett aktuellt uppdrag där man gör en 3D-modell över hela området tillsammans med Statens geotekniska institut (SGI).

I den alpina världen flyger Swescan över hela fjället och byn och samlar data som sedan används för att planera in nya tomter, stugor, liftar och nedfarter. Pistmaskinerna styrs idag med drönarbaserad data.

– Planen för oss är att växa i Norge och längre fram i Alperna. Vår plattform är redan översatt och klar att använda, säger Fredrik Hansson.

Han berättar om hur kunder som Skistar framöver kan använda Swescans kartmotor och sensorer för att visualisera köer.

Sölve Dahlgren

Pandemin kom i vägen för drönarbolaget Swescan. Nu är tillväxtplanen att nå trefaldigad omsättning på fyra år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.