fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dyr flytt för Genovis

|  
|  

Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och den mottogs inte väl av marknaden.

Genovis, som utvecklar enzymer till läkemedelsutveckling, har länge varit en lysande life science-stjärna. Under årets tredje kvartal har stjärnan dock lyst svagare. Dagens rapport visar visserligen att omsättningen steg till 30,2 miljoner kronor. Däremot sjönk nettoresultatet till 3,1 Mkr, jämfört med 5,7 Mkr för samma period i fjol.

”Generellt upplever vi bra aktivitet i vår affär och efterfrågan drivs huvudsakligen av de större globala läkemedelsbolagens fokus på antikroppsläkemedel – framför allt nya format såsom bispecifika antikroppar, fusionsproteiner och antikroppskonjugat, så kallade ADCs”, kommenterar Genovis vd Fredrik Olsson i rapporten.

Olsson skriver vidare:

”Tredje kvartalet har präglats av vår flytt till nya specialanpassade lokaler som erbjuder förbättrade möjligheter till uppskalning och fortsatt tillväxt. Vår kostnadsmassa har således påverkats till följd av de nya lokalerna och tillhörande investeringar. Därutöver hade vi under kvartalet kostnader av engångskaraktär om drygt 1 Mkr relaterat till flytt och dubbla lokalhyror, vilka gradvis kommer att upphöra under avslutningen av året. Jag är nöjd med vår starka tillväxt i kvartalet och resultat med hänsyn till de investeringar och tillfälliga kostnader som är kopplade till våra tillväxtambitioner. Justerat för kostnader av engångskaraktär är vårt rörelseresultat förbättrat jämfört med föregående år”.

Under onsdagsförmiddagen är Genovis aktie ner 13 procent. Rapidus har sökt Fredrik Olsson för en kommentar.

Martin Linderoth

Enzymbolaget Genovis minskar lönsamheten. Bolagets rapport för årets tredje kvartal släpptes i dag och mottogs inte väl av marknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.