tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tungt för Joel Eklund sedan Hövding-köpet

|  
|  

Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.

Nyheten var inte precis vad Hövding, med ägaren Joel Eklund, behövde. Av bokslutet för 2022 framgår att omsättningen sjönk från 162 till 99 Mkr samtidigt som förlusten ökade från 28 till 68 Mkr.

“Den lägre försäljningen förklaras av en generellt försvagad konsumentefterfrågan inom sällanköpsvaror samt omläggning av bolagets försäljningskanaler med bland annat avveckling av vissa distributörer samt återförsäljare som inte bedöms bidra till långsiktig lönsam tillväxt”, skriver bolaget i bokslutet.

Hur har försäljningen utvecklats under 2023?

– Vi växer i år och det har accelererat de senaste månaderna, säger Fredrik Richter kommunikationschef på Hövding Sverige AB.

Under 2022 genomförde Hövdings största ägare, Fosielund Holding som kontrolleras av Joel Eklund, en tvångsinlösen av resterande aktier efter att ha passerat 90 procents ägande. Därefter avnoterades aktien från Nasdaq First North i juni 2022. Samtidigt som ägaren Fosielund garanterade likviditet och eget kapital fram tills årsstämman 2024.

Sedan dess har bakslagen kommit på rad. Förutom att försäljningen dök under 2022 kom det ett inslag i SVT:s Uppdrag Granskning i maj i år som uppgav att Hövding sålt hjälmar med kända konstruktionsfel. Och nu säljstopp från Konsumentverket.

Bara under de senaste fem åren uppgår de samlade förlusterna till 232 Mkr och Hövding väntar fortfarande på det stora lyftet. Även om man sålt över en halv miljon airbag-kragar så hägrar en marknad på över 150 miljoner cyklister bara i Europa.

Fosielund Holding gjorde en förlust efter finansnetto på -397 Mkr för 2022, efter nedskrivningar av bland annat innehavet i Hövding, men har fortfarande ett eget kapital på 865 Mkr.

Det var på onsdagen som Konsumentverket fattade beslut om ett tillfälligt säljförbud av Hövding 3 i Sverige. En nyhet som spreds i alla medier.

– Vi har kommit fram till att den kan antas vara farlig. Det är alltså något annat än att den verkligen är farlig. När vi är färdiga med utredningen så kommer vi veta hur det är med den saken, säger biträdande Konsumentombudsman Kristofer Johannesson till SVT.

– Hövding delar inte Konsumentverkets bedömning och kommer att överklaga beslutet. Bakgrunden till beslutet är att myndigheten ifrågasätter den testmetod som Hövding 3 har prövats mot. Försäljningsstoppet gäller endast försäljning via hovding.se i väntan på ett slutligt beslut och återförsäljare berörs inte av beslutet, skriver bolaget i en kommentar.

Hövding följer beslutet och upphör tillfälligt med försäljningen av Hövding 3 i Sverige på sin hemsida.

– Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning. Inget beslut om återkallelse av Hövding 3 har fattats, skriver bolaget.

Sölve Dahlgren

Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Tandborstfamiljens sportföretag växer

    Förra året passerade Tepe-Joel Eklunds USWE Sports hundramiljonersvallen och i år ökar försäljningen ytterligare. Däremot dubblar ryggsäcksbolaget förlusten jämfört med föregående räkenskapsår. Trots det jublar marknaden.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.