torsdag 21 november 2024

inloggad som

Tungt för Joel Eklund sedan Hövding-köpet

|  
|  

Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.

Nyheten var inte precis vad Hövding, med ägaren Joel Eklund, behövde. Av bokslutet för 2022 framgår att omsättningen sjönk från 162 till 99 Mkr samtidigt som förlusten ökade från 28 till 68 Mkr.

“Den lägre försäljningen förklaras av en generellt försvagad konsumentefterfrågan inom sällanköpsvaror samt omläggning av bolagets försäljningskanaler med bland annat avveckling av vissa distributörer samt återförsäljare som inte bedöms bidra till långsiktig lönsam tillväxt”, skriver bolaget i bokslutet.

Hur har försäljningen utvecklats under 2023?

– Vi växer i år och det har accelererat de senaste månaderna, säger Fredrik Richter kommunikationschef på Hövding Sverige AB.

Under 2022 genomförde Hövdings största ägare, Fosielund Holding som kontrolleras av Joel Eklund, en tvångsinlösen av resterande aktier efter att ha passerat 90 procents ägande. Därefter avnoterades aktien från Nasdaq First North i juni 2022. Samtidigt som ägaren Fosielund garanterade likviditet och eget kapital fram tills årsstämman 2024.

Sedan dess har bakslagen kommit på rad. Förutom att försäljningen dök under 2022 kom det ett inslag i SVT:s Uppdrag Granskning i maj i år som uppgav att Hövding sålt hjälmar med kända konstruktionsfel. Och nu säljstopp från Konsumentverket.

Bara under de senaste fem åren uppgår de samlade förlusterna till 232 Mkr och Hövding väntar fortfarande på det stora lyftet. Även om man sålt över en halv miljon airbag-kragar så hägrar en marknad på över 150 miljoner cyklister bara i Europa.

Fosielund Holding gjorde en förlust efter finansnetto på -397 Mkr för 2022, efter nedskrivningar av bland annat innehavet i Hövding, men har fortfarande ett eget kapital på 865 Mkr.

Det var på onsdagen som Konsumentverket fattade beslut om ett tillfälligt säljförbud av Hövding 3 i Sverige. En nyhet som spreds i alla medier.

– Vi har kommit fram till att den kan antas vara farlig. Det är alltså något annat än att den verkligen är farlig. När vi är färdiga med utredningen så kommer vi veta hur det är med den saken, säger biträdande Konsumentombudsman Kristofer Johannesson till SVT.

– Hövding delar inte Konsumentverkets bedömning och kommer att överklaga beslutet. Bakgrunden till beslutet är att myndigheten ifrågasätter den testmetod som Hövding 3 har prövats mot. Försäljningsstoppet gäller endast försäljning via hovding.se i väntan på ett slutligt beslut och återförsäljare berörs inte av beslutet, skriver bolaget i en kommentar.

Hövding följer beslutet och upphör tillfälligt med försäljningen av Hövding 3 i Sverige på sin hemsida.

– Hövdings förhoppning är att kunna återuppta försäljningen när Konsumentverket och domstol har fått möjlighet att göra en fullständig prövning. Inget beslut om återkallelse av Hövding 3 har fattats, skriver bolaget.

Sölve Dahlgren

Konsumentverkets tillfälliga säljförbud för Hövding kom som ytterligare en smäll för bolaget som just fått fart på försäljningen efter förra årets ras.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.