fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundabolag får stöd av Stanford

|  
|  

Stanford University öppnar dörrarna till den amerikanska marknaden för Neola Medical i Lund.

För drygt tre år sedan ringde Nasdaqs noteringsklocka på Medicon Village och Neola Medical klev in på börsen som avknoppning från Lundabolaget Gasporox.

Nu har bolaget, som enda europeiska aktör, valts ut till att få stöd av Stanford Universitys program, Impact 1, för teknisk innovation inom barn- och mödravård.

Neola Medical utvecklar ett system för kontinuerlig övervakning av för tidigt födda barns lungor.

Bolagets medicintekniska utrustning med samma namn, Neola, bedöms vara en lovande innovation med potential att förbättra den neonatala intensivvården från dag ett. Stanford är ett av världens ledande universitet inom forskning av för tidigt födda barn och Impact1-programmet backas upp av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

– Genom programmet får vi tillgång till bred expertis med experter från Stanford och Silicon Valley inom utveckling av bland annat medicintekniska produkter och möjligheten att praktiskt arbeta nära ledande läkare inom neonatalintensivvård och regulatoriska experter. Samtidigt får vi tillgång till experter som har kunskaper i hur man tar sig till marknaden så att vi så snabbt som möjligt kan ta oss till FDA-godkännande och börja sälja vår produkt till amerikanska sjukhus, säger Neola Medicals vd Hanna Sjöström, till vänster på bilden tillsammans med Janene H. Fuerch, co-director för Impact 1 och doktor i neonatologi på Stanford University

Neola Medical har sitt huvudkontor i Lund och nyligen öppnade bolaget ett kontor i Palo Alto i Silicon Valley för att komma närmare den amerikanska marknaden, som med Stanford-stödet nu öppnas upp på allvar.

– Vi har färdigutvecklat vår första medicintekniska produkt och är mitt uppe i den regulatoriska processen för att få FDA-godkännande. Nästa år gör vi en klinisk studie i USA av för tidigt födda barn och i slutet av 2024 skickar vi in vår FDA-ansökan, säger Hanna Sjöström.

Enligt henne beräknas den amerikanska marknaden för neonatal andningsrelaterad medicinteknik vara värd 3 miljarder dollar år 2032, med en årlig tillväxt på 5,8 procent.

Neola Medical arbetar med en så kallad rakbladsmodell vilket innebär att man tjänar pengar både på att sälja Neola-systemet och på engångsartiklar som är kopplade till enheten.

– Vi spår en bra lönsamhet på den amerikanska marknaden. USA kännetecknas av hög prissättning, hög betalningsvilja och en marknad där man kan få höga marginaler. Det kommer att vara väldigt gynnsamt för oss, säger Hanna Sjöström.

Samtidigt som fullt fokus ligger på USA arbetar Neola Medical parallellt med att få ett godkännande i Europa, med siktet inställt främst på Frankrike. Där har bolaget redan
upparbetade kontakter med nyckelpersoner på stora sjukhus.

De senaste tillgängliga siffrorna från Neola Medical visar att kassaflödet under det andra kvartalet i år uppgick till -4,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med -5,8 Mkr för motsvarande kvartal förra året. Bolaget gick ur perioden med en kassa på cirka 30 Mkr. Enligt Hanna Sjöström finns i dag finansiering för tolv månader framåt.

Martin Linderoth

Stanford University öppnar dörrarna till den amerikanska marknaden för Neola Medical i Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Neola stärker ägarbasen i riktad emission

    Neola Medical i Lund tar in nytt kapital och får samtidigt in sina första institutionella investerare. Pengarna ska användas till bolagets kliniska studier och den pågående regulatoriska processen för marknadsgodkännande.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.