lördag 23 november 2024

inloggad som

Frågetecken kring energijätten Ørsted

|  
|  

Svenska och danska aktieägare har förlorat miljarder på danska Ørsteds nedgång på Köpenhamnsbörsen. Allt fler frågar sig om energijätten klarar att genomföra sina planerade miljardinvesteringar.

I augusti beräknade banken Danske Sydinvest att Ørsteds aktieägare har förlorat 335 miljarder danska kronor sedan vd Mads Nipper tillträdde 2021. Ørsted-aktien har tappat mest av alla aktier i det danska aktieindexet C25. Värst påverkas den danska staten, som äger drygt hälften av Ørsted.

Detta sker samtidigt som bolaget har stora investeringsplaner i Skåne och övriga Sverige. År 2025 kommer Sverige till exempel att ha Europas största metanolfabrik – byggd av Ørsted. Dessutom blickar Ørsted över Öresund för att bygga ”Skåne Havsvindpark”. Detta för att ge Sverige ”mer, fossilfri och prisvärd el.”

På den svenska hemsidan kallar sig Ørsted ”världens största utvecklare av havsbaserad vindkraft” som ”vill nyttja Östersjöns stora potential och bygga en vindkraftspark utanför Skånes kust.”

Men nu kommer aktiekrisen i vägen.

Ørsted, med huvudkontor i Köpenhamn, har sågats itu på tre månader och aktien har fallit med så mycket som 50 procent. Bottennoteringen är 320 danska kronor. Den 4 januari 2021 var kursen 1 351 danska kronor. Det är en spektakulär nedgång i ett så stort bolag.

Aktien har slaktats trots att Ørsted specialiserar sig på just den gröna omställning som alla ropar efter, främst genom utveckling av havsbaserade vindkraftsparker. Nordnets investeringsekonom i Danmark, Per Hansen, förklarar denna paradox:

– Det finns en ovilja att prissätta koldioxidutsläpp med skatter för att betala för den gröna omställningen. Därefter är det amerikanska begreppet “NIBY – not in my backyard” viktigt. Vi vill ha en grön omställning. Bara inte där vi bor, säger han och fortsätter:

– Under 2020 och 2021 var aktien förmodligen övervärderad. Men om Ørsted lyckas investera 475 miljarder danska kronor, och få avkastning, är nedgången i aktien för kraftig. Men räntorna måste sjunka rejält och snabbt om planen ska hålla.

Ørsted har lovat att investera 475 miljarder danska kronor fram till 2030. Men sedan dess har både räntor och kostnader ökat. Frågan är nu om bolaget klarar av sina investeringslöften.

Enligt andra bedömare beror nedgången också på försenade leveranser – och att det är svårare än väntat att förhandla med amerikanska myndigheter om skatterabatter för Ørsteds havsbaserade vindkraftsprojekt i USA. Enbart detta har resulterat i en nedskrivning av utvecklingsportföljen i USA med 5 miljarder danska kronor – med risk för att nedskrivningarna kan komma att stiga till 16 miljarder danska kronor.

Enligt Bloomberg finns det 34 analytiker som har bevakning av Ørsted-aktien. Av dessa har 14 en köprekommendation, medan 18 analytiker har en behållrekommendation. 2 av analytikerna har en säljrekommendation. Ørsted har nu ett börsvärde på cirka 283 miljarder danska kronor.

Keld Broksø

Allt fler frågar sig om energijätten klarar att genomföra sina planerade miljardinvesteringar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Problemen hopar sig för Eolus

    Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.

  • Eon-toppen lovar miljarder till skånsk el-infrastruktur

    Det krävs enorma investeringar i elnätet för att möta framtidens elbehov. I Skåne ska Eon investera miljarder de kommande åren i vad som internt benämns som Malmöpaketet.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.