lördag 28 september 2024

inloggad som

De ser miljardpotential i bortglömt virus

Life science-bolaget Zymiq köper ett virus från USA som fungerar som substitut till antibiotika. Affären väntas inbringa miljarder och nästa år siktar Lundabolaget på börsen.

Zymiq specialiserar sig på utveckling av effektiva enzymlösningar för kosmetiska, medicintekniska och djurhälsoprodukter. Nu köper bolaget ett sedan många år bortglömt virus från USA för att stärka sin ställning i kampen mot antibiotikaresistens. När antibiotika inte längre biter är nämligen virus ett potentiellt alternativ. Viruset som Zymiq köpt har tidigare getts till människor i tio miljoner doser.

– Viruset är en så kallad bakteriofag som specialiserat sig på att angripa specifika bakterier. Till skillnad från antibiotika, som slår ut ett brett spektrum av bakterier, inklusive de fördelaktiga, är fager extremt specifika, vilket minskar risken för oönskade bieffekter, säger forskaren och Zymiqs medgrundare Mats Clarsund (t.h.) i ett pressmeddelande.

Enligt Zymiq gör detta fagterapi till ett lovande alternativ till traditionell antibiotika och har potential att revolutionera behandlingen av stafylokockinfektioner, en marknad som bolaget uppskattar kan vara värd uppemot 1 miljard kronor per år. Nästa steg för bolaget är att inleda produktionen av viruset i USA.

Zymiqs vd och medgrundare Michael Edelborg Christensen har tidigare varit vd för Lundabolaget Enzymatica. Enligt honom finns det redan en stor efterfrågan på viruset bland veterinärer, särskilt för behandling av hudinfektioner hos hundar. Bolaget planerar sedan att ta virusprodukten till Asien och Europa för användning hos hundar. Efter att ha lanserat virusprodukten för hundar blir nästa stora steg att få viruset godkänt för människor igen. För att göra detta kommer man att flytta forskningen för användning hos människor från USA till Lund.

– Viruset är redan godkänt för användning hos hundar. Dessutom har det getts i 10 miljoner doser till människor innan tillverkningen upphörde då FDA krävde ytterligare effektdata, vilket företaget vi förvärvade viruset av inte hade möjlighet att ta fram, säger Michael Edelborg Christensen till Rapidus.

Zymiq grundades 2020 och har sedan tidigare tagit in 23,8 miljoner kronor. Som ett led i bolagets expansionsplaner kommer företaget att genomföra en nyemission sista kvartalet 2023, följt av en planerad börsintroduktion 2024.

– Nyemission är ett viktigt steg när vi nu ska återintroducera viruset på marknaden. Därefter planerar vi en börsintroduktion på First north under hösten nästa år, säger Michael Edelborg Christensen.

Martin Linderoth

Doldisbolaget köper ett virus som väntas inbringa miljarder. Nästa år siktar Lundabolaget på börsen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Braincool polisanmäler vd:n

    Braincool har sparkat och polisanmält sin vd som påstås ha tagit 7,65 miljoner kronor från bolaget utan lov. Samtidigt avslöjar Lundabolaget att kapitalbehovet nu bedöms uppgå till uppåt 95 Mkr.