tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Prisjakt-grundaren på ny prisjakt

|  ,
|  

Prisjakt-grundaren från Ängelholm, Jonas Bonde, har fått sitt bolag Car Info Nordic lönsamt efter sju år och 20 miljoner kronor i förluster.

– Mitt mål är samma som på Prisjakt: 40 procent tillväxt och 40 procent marginal. Tillväxt är viktigt för då kan man satsa, säger Jonas Bonde som startade Prisjakt år 2000.

Sex år senare sålde han och kompanjonen Franz Hänel till Schibsted. Prisjakt sitter kvar i Ängelholm, bara några hundra meter från Car Info Nordics kontor. Prisjakt omsatte 2022 322 Mkr med en vinst efter finansnetto på 52,9 Mkr.

Försäljningen av Prisjakt gav startkapital till ett nytt projekt, Car.info. De startade 2014 och ingen fattade vad de sysslade med. De första tre åren var omsättningen noll och efter sju år var det samlade rörelseresultatet (EBIT) minus 20,2 Mkr.

– Vi byggde en fet databas, samlade in data huvudsakligen från biltillverkarna men även bilregistret. Det unika är att vi har data ner på enskilda bilar, på reg.-nummernivå. Hundratals egenskaper, säger Jonas Bonde.

På sajten kunde man söka på ett registreringsnummer och se när bilen bytt ägare, besiktigats och miltalsutvecklingen. Men hur skulle de tjäna pengar?

I dag köper Blocket data som underlättar för bilannonsörer. Den stora intäktskällan är dock professionella användare, som bilhandlare och försäkringsbolag.

– Systemet flaggar bilar där mätarställningen sannolikt har modifierats. Car.info blir ett verktyg som minskar riskerna för bilhandlare och spar tid.

Car.info samlar även data när bilar är till salu och säljs. Värderingarna används bland annat av försäkringsbolag för att avgöra vad de ska betala i ersättning för en krockad bil.

Sajten har sex miljoner besök i månaden, men bara drygt 5.000 betalande användare. Månadsavgiften är 500 kr för bilhandlare och mer för försäkringsbolag.

– Vi har en enorm tillväxt på nya konton. Alla stora bilhandlare och försäkringsbolag abonnerar på vår tjänst i dag. Men det finns fortfarande många små bilhandlare kvar. Dessutom är vi nästan helt klara för att lansera i Norge och Finland.

2021 omsatte bolaget 21,7 Mkr och hade för första gången svarta siffror: Rörelseresultatet (EBIT) var 6,3 Mkr. 2022 blev siffrorna 27,6 Mkr respektive 7,7 Mkr. För 2023 är prognosen över 42 Mkr i omsättning och en vinstmarginal på 43 procent.

– Vi har betalat av förlusterna nu och det känns skönt. De första sex-sju åren tog jag och Franz inte ut någon lön men vi har haft anställda som fått lön hela tiden.

I dag arbetar 18 personer för företaget i Sverige och 15 i Poltava, Ukraina, vilket varit tufft sedan den ryska invasionen.

– Ibland jobbar de från skyddsrummet så vi har ordnat datorer med extra lång batteritid. Samtidigt är det viktigt för landet att de kan fortsätta jobba och få in pengar. Vi betalar dem i dollar, säger Jonas Bonde.

Sålde ni Prisjakt för tidigt?

– Det var rätt då, minns IT-kraschen några år tidigare. Vi fick loss pengar, skapade en trygghet för familjerna. Och Schibsted är bra på att ta hand om entreprenörerna, vi jobbade kvar ända till 2013. 

Tänker ni sälja även den här gången?

– Det är väl först nu som folk börjar förstå värdet i det vi byggt. Jag vet att många drömmer om riskkapital men jag tycker att det är skönt att slippa stressen det innebär. Det får hellre ta lite längre tid. Vi har mycket kvar att bygga, säger Jonas Bonde.  

Sölve Dahlgren

Prisjakt-grundaren från Ängelholm, Jonas Bonde, har fått sin nya satsning lönsam – efter sju år och 20 miljoner kronor i förluster.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Finch sätter sin AI i hårdträning

    Techprofilen Hannah Meiton och hennes Ampli Ventures investerade i början av året i Malmöbaserade AI-bolaget Finch. Nu kliver hon in i styrelsen för att sätta bolagets AI-modell i hårdträning.

  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.