måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Flera rekryterare drabbade av bedrägeriförsök

Det skickas falska jobberbjudanden på Whatsapp som ser ut att komma från kända rekryteringsföretag. Flera skånska bolag är drabbade i den omfattande bedrägerihärvan.

Har du fått meddelanden i Whatsapp från kända rekryteringsbolag? Då kan du ha blivit kontaktad av bedragare. Kanske till och med nordkoreanska hackers. Rapidus har pratat med flera rekryteringsbolag med verksamhet i Skåne som fått sina varumärken dragna i smutsen.

De senaste månaderna har människor världen över blivit kontaktade över Whatsapp av personer eller chatbotar med påhittade jobberbjudanden och falska titlar hos kända rekryteringsbolag. Meddelandena är oftast på engelska men även svenska har förekommit.

På nätet kallas denna bluff-taktik ofta för honungsfälla, eller honey trap. Det är när någon väldigt inställsamt utger sig för att för att vara en, på ett eller annat sätt, attraktiv person för offret.

Taktiken är känd för att förekomma på dejtingsidor men har nu även hittat till rekryteringsbranschen. Bedragarnas mål tycks här vara att fiska personlig och känslig information om offret och sedan be om betalningar av olika anledningar.

Wise Professionals, vars vd Andreas Cederlund säger att deras varumärke missbrukats i hundratals bedrägeriförsök.

– Det är ju väldigt dåligt för vårt varumärke, men viktigast är ändå att personerna som kontaktats inte far illa. Även om vi inte har ansvar över att folk blir bedragna så är det ju vårt namn de använder, så vi känner ett visst ansvar ändå, säger han och fortsätter:

– Jag har sett en del chatloggar och än så länge verkar chatbotarna ganska dåliga, förhoppningsvis reagerar många direkt på språket. Men tänk om några år, när de är mer sofistikerade och bedragarna kan använda sig av avancerad chat-AI. Det är oroande.

Malmöbaserade E-commerce Recruit är ett annat bolag som drabbats.

– Vi blir kontaktade av nya personer varje dag som fått jobberbjudanden från någon som utger sig för att jobba för oss. Vi har totalt varit i kontakt med långt över 100 drabbade, men jag tror att det är fler som inte kontaktar oss. De som hör av sig är ju de som faktiskt misstänkt något, säger Sanny Malmberg, vd för E-commerce Recruit.

Förra året skickade Microsoft Security Threat Intelligence ut en varning för falska rekryterare på Linkedin. Bedragarnas taktik ska vara att skapa förtroende och flytta över konversationen till Whatsapp där de kan skicka skadliga filer. Enligt Microsoft rör det sig om en nordkoreansk hackergrupp kallad Zinc.

Enligt en varning på deras hemsida är Randstad ett annat rekryteringsbolag som förekommit i bedrägeriförsöken. Även flera stora internationella rekryterare har drabbats, däribland Adecco och Manpower.

“Det är förkastligt, dels att varumärken utnyttjas men framför allt att oskyldiga människor som är intresserade av nya jobbmöjligheter riskerar att fara illa. Vi jobbar aktivt med att bistå arbetstagarna med pålitlig information om situationen”, skriver Cecilia Mannheimer, ansvarig för rekrytering och bemanning på Randstad, i en kommentar till Rapidus.

Emiliano Strauss

Det skickas falska jobberbjudanden på Whatsapp som ser ut att komma från kända rekryteringsföretag. Flera skånska bolag är drabbade i den omfattande bedrägerihärvan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad