måndag 15 juli 2024

inloggad som

Han lämnar Malmö

|  ,
|  

Fönsterbolaget Inwidos vd Henrik Hjalmarsson säger upp sig för ett nytt vd-jobb i Mölndal.

Opti Group heter hans nya arbetsgivare och han börjar sin tjänst senast den 1 mars 2024. Opti Group har sitt ursprung i det mer än hundraåriga och tidigare Wallenbergägda pappersföretaget Papyrus. Efter flera ägarskiften och förvärv har bolaget i dag en annan skepnad.

Företaget ägs sedan 2022 av det norskgrundade riskkapitalbolaget FSN Capital och omsatte i fjol cirka 20 miljarder kronor med ett rörelseresultat på 340 miljoner kronor. I verksamheten finns fortfarande papper och kontorsmaterial men också arbetskläder, rengöringsmedel, förpackningslösningar och förbrukningsmaterial till vården.

– Opti Group agerar precis som Inwido på en fragmenterad marknad med många aktörer med målet att genom förvärv konsolidera marknaden. Mitt uppdrag blir att fortsätta få företaget att växa både organiskt och genom förvärv. Därutöver ska jag hitta interna synergier mellan verksamheterna, säger Henrik Hjalmarsson.

Att han lämnar Malmö för västkusten vill han dock nyansera med att koncernen är utspridd i många länder.

– Jag kommer att vara resande. Men absolut, huvudkontoret ligger i Mölndal, jag kommer att spendera tid där, säger han.

Eftersom Opti Group är riskkapitalägt kommer bolaget förr eller senare att komma ut till försäljning. FSN Capital satte till exempel Kjell & Company på börsen 2021.

– Det finns självklart en exithorisont, men hur långt bort den är kan jag inte säga. Med tanke på att FSN köpte Opti Group 2022 är det rimligen några år kvar till dess, säger Henrik Hjalmarsson.

När han slutar kommer han att ha varit vd på Inwido i fem år. Bolagets styrelseordförande Per Bertland önskar Henrik Hjalmarsson lycka till.

– Det kom lite överraskande och Henrik har gjort ett bra jobb, men jag förstår att han vill ha nya utmaningar. Vi börjar omedelbart processen för att rekrytera en ny vd till Inwido, säger Per Bertland.

Gunnar Wrede

Fönsterbolaget Inwidos vd Henrik Hjalmarsson säger upp sig för ett nytt vd-jobb i Mölndal.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.