fredag 29 september 2023

inloggad som

Han bygger ett tång-imperium

|  

Alginnova är ett nystartat Lundabolag med ambitiösa planer att bli en av Europas största producent av algbaserade livsmedel. Grundaren, en 22-årig Lundastudent, siktar på att få igång kassaflödet redan i höst.

– Jag började jobba på riktigt med detta i december. Det har blivit min passion, otaliga timmar framför min överbelastade dator i sovrummet, oändliga möten. Nu är vi ett team på fem personer som håller på att bygga upp en ny och kostnadseffektiv supply chain av indonesiska makroalger till Europa, säger Alginnovas grundare Fredrik Ljungdahl.

Till att börja med är planen att sälja ingredienser som utvinns ur makroalger, ett annat namn för tång, för att sedan kunna satsa på egen forskning och utveckling av nya livsmedel. Först ut blir ämnet karragenan, även känt som E407, ett förtjockningsmedel som är vanligt i livsmedel.

– Vi siktar på att ha första leveransen klar inom en månad, målet är att skapa ett stabilt kassaflöde under hösten. Vi har en del potentiella kunder som vi i princip bara behöver signera och håller på att fixa en fabrik i Indonesien där vi ska processa algerna, säger Fredrik Ljungdahl.

Han är ursprungligen från Stockholm, men spenderade flera år av sin uppväxt i Sydostasien. Hans far arbetade för Ericsson i regionen och bor i dag med Fredriks systrar i Indonesien.

Alginnova har också ett indonesiskt systerbolag med samma namn, som bland annat sköter kontakterna med odlarna. Indonesien är en av världens största producenter och exportör av alger, en marknad som domineras av kinesiska företag.

– Den inhemska algmarknaden i Indonesien har under de senaste decennierna blivit alltmer instabil, som ett resultat av ett strukturellt gap mellan de som faktiskt odlar algerna och de som säljer. Odlingen sker främst ute på de mindre indonesiska öarna av lokala fiskare, som sedan säljer det till mellanhänder, som säljer det till större mellanhänder och så vidare, säger Fredrik Ljungdahl.

Genom att samarbeta med myndigheter och lokalsamhällen på de indonesiska öarna vill Alginnova skapa mer stabila förhållanden för odlare – och därmed öka incitamenten för fler fiskare att börja odla.

– Vi har småskaligt börjat erbjuda lokala fiskare på östra Java en stabil lön oavsett skördstorlek, med en extra provision per kilo. Vår målsättning är att skapa framtidssäkra jobb och vi är det enda företaget som erbjuder bra villkor för tångodlare i Indonesien, säger Fredrik Ljungdahl.

22-åringens ambitiösa planer slutar dock inte vid att skapa en ny värdekedja för indonesisk tång. Han vill på sikt göra Alginnova till en av Europas, eller varför inte världens, största producent av tångbaserade livsmedel.

– Det är vanligare med ämnen från alger i livsmedel än vad man tror och världen börjar sakta inse potentialen i alger. Men vi vill ta algerna från extrakt till huvudingrediens och kommer att inleda forskningssamarbeten med både indonesiska och europeiska universitet för att ta fram goda algbaserade produkter.

Emiliano Strauss

Grundaren, en 22-årig Lundastudent, siktar på att få igång kassaflödet redan i höst.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad