onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Ny trend med riktade nyemissioner”

– Jag tror att kunskapen om regelverket kan vara ofullständig i vissa bolagsstyrelser, säger Oscar Alhgren, vd på Västra Hamnen Coporate Finance.

Oscar Ahlgrens jobb är att hjälpa företag med kapitalanskaffning, företagsköp och dylika finansiella händelser. Han upplyser företag om regelverken när företag ska agera på finansmarknaden. Och han ser en trend.

– Riktade nyemissioner bland börsbolag, emissioner som alltså riktas till specifika investerare och inte erbjuds samtliga aktieägare, blir allt vanligare. Det är bekymmersamt eftersom de aktieägare som inte får vara med blir utspädda och alltså fattigare, säger han och fortsätter.

– Aktiemarknadsnämnden kommer i september ut med en skrivelse där de trycker på att huvudregeln vid nyemissioner är att de ska vara företrädesemissioner som erbjuds samtliga aktieägare. En riktad nyemission strider inte mot regelverket i sig, men ska bara användas när det är speciellt påkallat.

Speciellt påkallat är det när ett bolag står inför konkurs om inte nya pengar snabbt kommer in. En riktad nyemission går nämligen betydligt fortare att genomföra är en företrädesemission, som kan ta flera månader med krav på prospekt, behandling hos Finansinspektionen och informationsgivning till alla aktieägare. Detta gör det dessutom billigare och kraven på ett rabatterat aktiepris vid emissionen blir lägre.

– De här förhållandena, att det blir snabbare, enklare och billigare med en riktad emission, gör att jag tror att många styrelser börjar snegla på det, trots att det inte föreligger några speciella förhållanden som kan motivera en riktad emission, säger Oscar Ahlgren.

Två exempel på riktade nyemissioner som ägt rum under sommaren gäller bolagen Enorama Pharma och Diagonal Bio. I bägge fallen ser bolagens balansräkningar så pass tunna ut att de riktade emissionerna torde ses som en livlina för överlevnad och därmed speciellt påkallade.

Gunnar Wrede

– Det finns kunskapsbrister i styrelserna om regelverket kring riktade emissioner, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.

  • Västra Hamnen öppnar på Medicon Village

    Västra Hamnen Corporate Finance öppnar kontor på Medicon Village i Lund. – Vi vill komma närmare de många life science-bolag som behöver finansiering, säger vd Oscar Ahlgren.

  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.