måndag 6 maj 2024

inloggad som

Letar klipp bland e-handelsbolagen

|  
|  

Två före detta Cdon-medarbetare startar investeringsbolaget Garn Invest, med sikte på lågt värderade e-handelsbolag.

Lundabaserade Garn Invest ska utnyttja sin erfarenhet till att göra bättre finansiella analyser och skarpare bedömningar av bolagens operativa verksamhet. De är intresserade av hela värdekedjan, från beställning till produktleverans till slutkund.

– Vi planerar att investera i e-handelsrelaterade bolag som fastighets-, logistik- och teknikbolag samt återförsäljare, de som har den bästa affärsmodellen med god tillväxt och lönsamhet på sysselsatt kapital. Just nu arbetar vi med kapitalanskaffning och har sikte på ett tresiffrigt miljonbelopp. Själv har jag gått in med en, för mig, betydande summa, säger bolagets vd Eric Thysell.

Både Eric Thysell och medgrundaren Oskar Britting jobbade hos den digitala marknadsplatsen Cdon under en händelserik period i branschen.

– De senaste fem-sex åren har e-handeln gått från att ett par procent till att 17 procent av köpen görs på nätet. Nu, med lågkonjunkturen, har konkurserna inom hela handeln ökat till de högsta på 20 år och utsikterna är pessimistiska. De mest resursstarka kan rida ur stormen och ta försäljningsvolym, säger Eric Thysell och fortsätter:

– Ofta underskattar investerare vikten av att bedöma den operativa sidan av bolagen, jämte den finansiella analysen. Med vår bakgrund har vi god möjlighet att värdera bolagens operativa verksamhet, genom bakgrundskontroll av ledningen och höra vad som sägs i sektorn om bolagen. Andra investerare fokuserar ofta på information från delårsrapporter och vad vd:n säger.

När gör ni den första investeringen?

– Det kan jag inte säga. Vi arbetar löpande med analys av bolag och har ett antal spännande kandidater. Vi känner oss trygga med de nordiska bolagen och ser inget behov nu att expandera utanför Norden. Trots hög digital mognadsgrad ligger Norden i underkant vad gäller andel handel på nätet jämfört med Storbritannien och Tyskland. När Amazon och Cdon blir riktigt stora här kommer vi se ett stort skifte.

I styrelsen finns Göran Hedbys, före detta divisionschef på Alfa Laval, David Olhed från e-handelsbolaget BHG Group samt David Silvesjö från fastighetsbolaget Catena.

Elisabet Ottosson

Två före detta Cdon-medarbetare startar investeringsbolaget Garn Invest, med sikte på lågt värderade e-handelsbolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.


  • 100 miljoner till 34:or 

    Garn Invest i Lund stänger en nyemission på 100 miljoner kronor från bland andra BHG-grundaren Mikael Olander. Pengarna ska investeras i nordiska bolag.  

  • Fler härliga 34:or

    På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.