tisdag 14 januari 2025

inloggad som

Letar klipp bland e-handelsbolagen

|  
|  

Två före detta Cdon-medarbetare startar investeringsbolaget Garn Invest, med sikte på lågt värderade e-handelsbolag.

Lundabaserade Garn Invest ska utnyttja sin erfarenhet till att göra bättre finansiella analyser och skarpare bedömningar av bolagens operativa verksamhet. De är intresserade av hela värdekedjan, från beställning till produktleverans till slutkund.

– Vi planerar att investera i e-handelsrelaterade bolag som fastighets-, logistik- och teknikbolag samt återförsäljare, de som har den bästa affärsmodellen med god tillväxt och lönsamhet på sysselsatt kapital. Just nu arbetar vi med kapitalanskaffning och har sikte på ett tresiffrigt miljonbelopp. Själv har jag gått in med en, för mig, betydande summa, säger bolagets vd Eric Thysell.

Både Eric Thysell och medgrundaren Oskar Britting jobbade hos den digitala marknadsplatsen Cdon under en händelserik period i branschen.

– De senaste fem-sex åren har e-handeln gått från att ett par procent till att 17 procent av köpen görs på nätet. Nu, med lågkonjunkturen, har konkurserna inom hela handeln ökat till de högsta på 20 år och utsikterna är pessimistiska. De mest resursstarka kan rida ur stormen och ta försäljningsvolym, säger Eric Thysell och fortsätter:

– Ofta underskattar investerare vikten av att bedöma den operativa sidan av bolagen, jämte den finansiella analysen. Med vår bakgrund har vi god möjlighet att värdera bolagens operativa verksamhet, genom bakgrundskontroll av ledningen och höra vad som sägs i sektorn om bolagen. Andra investerare fokuserar ofta på information från delårsrapporter och vad vd:n säger.

När gör ni den första investeringen?

– Det kan jag inte säga. Vi arbetar löpande med analys av bolag och har ett antal spännande kandidater. Vi känner oss trygga med de nordiska bolagen och ser inget behov nu att expandera utanför Norden. Trots hög digital mognadsgrad ligger Norden i underkant vad gäller andel handel på nätet jämfört med Storbritannien och Tyskland. När Amazon och Cdon blir riktigt stora här kommer vi se ett stort skifte.

I styrelsen finns Göran Hedbys, före detta divisionschef på Alfa Laval, David Olhed från e-handelsbolaget BHG Group samt David Silvesjö från fastighetsbolaget Catena.

Elisabet Ottosson

Två före detta Cdon-medarbetare startar investeringsbolaget Garn Invest, med sikte på lågt värderade e-handelsbolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Jo, Coldzyme fungerar”

    Bolaget Enzymatica i Lund som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme drabbades hårt under pandemin. Nu förklarar vd Claus Egstrand varför han är full av tillförsikt och står fast vid målet att mer än tiofaldiga försäljningen på två år.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.


  • Positivt debutår för Garn Invest

    Investmentbolaget från Lund tog in 100 miljoner och gjorde sina första investeringar under 2024. I en tuff bransch som backade kraftigt landade portföljen ändå på plus.

  • Klara Bo vinnare i sena skånska rundor

    Strax innan jul stängde fyra noterade skånska bolag sina finansieringsrundor. Utfallet var minst sagt blandat med Klara Bo som vinnare. Se här hur det gick.

  • 2024 års börsvinnare – och förlorare

    Åtta skånska börsbolag fick se sina aktier stiga med mer än 100 procent under 2024. Elva föll med mer än 90 procent. Häng med när Rapidus tittar på det gångna årets skånska börsfacit.

  • De letar efter nästa spelsuccé

    Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.

  • Spotlight tar bort krav på memorandum

    Spotlight Stock Market avskaffar kravet på att upprätta memorandum vid sekundäremissioner. Enligt Spotlights vd Peter Gönczi kommer avskaffandet att spara de noterade bolagen mycket tid och pengar. Så här kommer det att fungera.

  • Trögt för sydsvensk export

    Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

  • Metabolic Nordic i konkurs

    Metabololic Nordic, som tidigare hette Twiik och utvecklade en tränings-app, går i konkurs. Ett försök att ge börsplatsen till norska ägare med viktminskning som affärsidé gick i stöpet.

  • Spotlight säljer Sedermera

    Den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group säljer dotterbolaget Sedermera Corporate Finance. Köparen är den välbekanta Spotlight-profilen Markus Neuding, dessutom en av Rapidus tidigare 34:or.

  • … och renodlar ytterligare

    Efter några tuffa år med ett hårt börsklimat lägger Spotlight Group om strategin och renodlar ytterligare. Kvar blir själva marknadsplatsen Spotlight Stock Market och emissionsspecialisten Nordic Issuing.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.