tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Så gör du en proffsig pitch

|  

Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.

Hösten närmar sig och därmed nya tag för startups och tillväxtbolag att hitta nya investerare. I Malmö och Lund arrangeras en lång rad investerarträffar i stora och små evenemang där entreprenörer får visa upp sin affärsidé och verksamhet.

Men då gäller det att säga de rätta sakerna och veta vad investerarna vill veta. Och att möta investerare kan vara skrämmande för många. Idag är dessutom konkurrensen om kapitalet hårdare än på länge. Därför är det extra viktigt att stå ut med hjälp av en stark pitch.

Nedan följer en modell framtagen av Rapidus delägare Jan Dahlqvist som har 30 års erfarenhet av riskkapitalbranschen. Han är dessutom programledare i Rapidus podd ”Lejonkulan” som har premiär inom kort.

I Lejonkulan bjuder vi in entreprenörer att pitcha sina idéer för Jan som är skoningslös mot dem som inte håller måttet. Här är Jans sju bästa tips:

  1. Identifiera problemet

Börja med att på djupet identifiera problemet som ditt bolag löser. Vad är gapet i marknaden eller det ouppfyllda behovet som din produkt eller service kan lösa? Investerare vill veta om det finns ett riktigt stort problem som ditt bolag kan lösa, och ett som det är värt att investera i.

  1. Presentera lösningen

När du har identifierat problemet är det dags att presentera din lösning. Förklara hur er produkt eller service fyller gapet på marknaden och varför det är unikt. Visa att ni är ”laxen i sillstimmet”. Detta är chansen att visa investerarna varför det är attraktivt att investera i bolaget och varför det är annorlunda än konkurrenterna.

  1. Timingen – varför nu?

Varför är tiden optimal just nu att investera i ditt bolag? Är det något intressant som sker på marknaden för tillfället, vilket skapar en öppning? Kan tillfället just nu medföra att det behövs mindre kapital än vid en normal marknadssituation? Investerarna vill förstå om timingen är optimal.

  1. Påvisa marknadsstorleken

Investerare vill veta om det finns en tillräckligt stor marknad för bolagets lösning. Var ordentligt förberedd att demonstrera storleken på marknaden, men framför allt hur bolaget skall adressera marknaden. Detta betyder att presentera både den adresserbara marknaden (TAM) och den funktionsdugliga adresserbara marknaden (SAM) En stor TAM och en tydlig väg till SAM kommer att medföra en mer attraktiv pitch mot investerarna.

  1. Undersök din konkurrenssituation

Var ärlig i beskrivningen av konkurrensbilden. Överdriv inte i presentationen liknande, “det finns ingen konkurrens – vi är unika”. Tvärtom är det så att om det inte finns konkurrens så finns det ingen marknad. Identifiera konkurrenternas styrkor och svagheter. Använd informationen till att visa att bolaget är bättre positionerat än konkurrenterna.

  1. Utveckla en affärsmodell

En stark affärsmodell är nödvändig för varje bolag som söker kapital. Investerarna vill se att bolaget har en tydlig plan för att tjäna pengar på sin produkt eller service samt att bolagets intäktsströmmar är långsiktigt uthålliga. Utveckla en affärsmodell som beskriver intäktsströmmar, kostnader och marginaler. Var beredd på att bli utmanad på varje post.

  1. Presentera en tillväxtplan

Till slut, investerarna vill se hur bolaget planerar för att växa på marknaden. Bygg upp en realistisk tillväxtplan som visar upp marknadsstorlek, konkurrens och affärsmodell. Visa investerarna hur bolaget planerar använda finansieringen för att uppnå tillväxt målen – sätt upp milstolpar.

Att pitcha bolaget till investerare kan vara en nervkittlande upplevelse. Den här modellen kräver omfattande förberedelser, men det finns inga genvägar. Om du klarar dessa sju punkter är du redo att imponera och bolaget har en stor chans till framgång.

Rapidus

Följ Jan Dahlqvists sju viktiga steg för att få investerare att intressera sig för just ditt företag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]

  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Höga frekvenser i Lejonkulan

    Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.