tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Gamingbolag öppnar kranen

Nya spel väller ut ur de skånska dataspelsutvecklarna.
– Det börjar nästan bli svårt att hålla koll på allt, säger Peter Lübeck, vd på branschorganisationen Game Habitat.

Samtidigt som speljättar som Embracer Group, Paradox Interactive och Egmont-ägda Star Stable dras med nedskärningar och nedlagda studior verkar Malmös spelkluster må bra, med både nya spel och nya studior.

– Vi märker inte av någon oro eller några tecken på kris i branschen. Läget känns stabilt. Vi får se hur Embracers nedskärningar påverkar regionen, men som jag förstått så blir det inget drastiskt på kort sikt, säger Peter Lübeck

Det kanske senaste spelsläppet kommer från doldisen Grenaa Games och dess grundare Max Nielsen. Det är en tidig version av sagospelet Fabledom, en så kallad ”early access” på spelplattformen Steam. Hittills har spelet varit en succé med väldigt positiva recensioner och imponerande försäljningssiffror. Enligt sajten Gamesensor såldes 20.000 kopior bara under första veckan.

Samtidigt släppte Malmöstudion Tuxedo Labs ett nytt spelläge till sitt spel Teardown som har uppmärksammats i spelmedier. Tillägget innebär att spelaren kan bygga objekt, likt Minecraft men med mindre byggstenar.

Dessutom släppte Frictional Games, som är baserat i Helsingborg och har kontor i Malmö, släppte i våras skräckspelet Amnesia: The Bunker.

Utöver rena släpp har flera kommande spel också utannonserats. Apog Labs släppte en trailer för sitt kommande spel Atmosfar och Massive har kommit med uppdateringar kring sina praktprojekt med Avatar och Star Wars.

– Det börjar bli så många bolag i branschen i stan, inte minst enmansbolag, att det blir svårare att ha koll på alla. Det händer säkert också saker som vi missar, säger Peter Lübeck.

Det har även skett nya etableringar i stan. Danska IO Interactive har flyttat till större kontor på Östergatan 20 och söker nu efter fler utvecklare, bland annat för att ta fram nästa 007-spel. Skövde-baserade Embracer-bolaget Coffee Stain flyttade också till nya och större kontor, för att starta en ny studio för mobilspel.

För Devhubs del skapades ett tomrum efter Paradox nedläggning i Malmö. Det tog dock inte lång att fylla. Några av dem som flyttat in under året är danska Mood Visuals, som är specialiserade på visuell utveckling och illustrationer, och tyska Competition Company som utvecklar bilspelet Rennsport.

Emiliano Strauss

Nya spel väller ut ur de skånska dataspelsutvecklarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.